Englen (The Fallen): ’Englen 1’ bidrager med noget helt nyt, som jeg aldrig har læst om før. Jeg blev positivt overrasket over bogen, selvom det kunne være svært til tider at følge med, fordi der sker så meget, og det er helt nyt univers for mig. ’Englen 1’ er egentlig to bøger, og jeg nød at prøve noget nyt til forandring.

Af Anne Mette Bach Jeppesen, 20 år

Titel:

’Englen 1 – Den faldne og Leviatan’

Forfatter:

Thomas E. Sniegoski

Originaltitel:

‘The Fallen 1: The Fallen and Leviathan’

Sider:

453

Udkom:

6. april 2011

Forlag:

People’s Press Jr.

Følelses-barometer:
Aaron Corbet er et forældreløst plejebarn, som pludselig begynder at besidde unaturlige kræfter, den dag han fylder 18 år. Han begynder at forstå alle talte sprog, hvilket gælder for både dyr og mennesker. Det gør ham bange, for han tror, at han er ved at blive sindssyg. Aaron ender med at søge hjælp, men i stedet kommer hjælpen til ham. Selvom han har svært ved at tro på det, han får af vide, må han dog se i øjnene, at der måske er mere mellem himmel og jord, end han kunne forestille sig.

Engle, de mærkværdigste væsner

Da jeg første gang læste om ‘Englen’, syntes jeg, at den mindede om noget, jeg havde set før. Og ganske rigtig – for nogle år siden så jeg filmen ‘Fallen’ med Paul Wesley i hovedrollen, og da jeg var helt vild med den, gjorde det mig endnu mere nysgerrig efter at læse bogen. ’Englen 1’ foregår nærmest i den virkelige verden, hvor faldne engle lever blandt mennesker og gemmer sig for krigsenglene, som er ude på at slå dem ihjel. Dette univers omhandler altså engle, krigsengle, forskellige skabninger, som jeg ikke har hørt om før, og ganske almindelige mennesker. Samtidig indeholder den en lille kærlighedshistorie mellem Aaron og Vilma, en pige som Aaron har været forelsket i i mange år, som pludselig viser interesse for ham. Men hans skæbne går ind og spænder ben for forholdet, og Aaron bliver nødt til, at lægge forholdet lidt til side, for at sikre, at krigsenglene ikke får ramt ham gennem hende. Til at hjælpe sig på sin rejse, og til at fuldføre sin skæbne, har Aaron sin hund Gabriel og eks-krigsenglen Kamael med sig.

Lidt langsom start, men tempoet bliver hurtigere

’Englen 1’ indeholder to dele – altså to bøger – som hedder ’Den faldne’ og ’Leviatan’. Det første bind har haft stor succes, og har blandt andet ligget på New York Times bestsellerliste i adskillige uger og solgt over 200.000 eksemplarer i USA og Canada. ’Englen 2’ er solgt i over 140.000 eksemplarer, og på grund af den enorme succes, har det amerikanske forlag skrevet kontrakt på det 3. bind i serien, som udkommer i USA til efteråret.

Bogen begynder lidt langsomt, men den baggrundsviden man får, er utrolig vigtig for at kunne forstå hovedpersonen Aaron. Man bliver også præsenteret for en masse bi-personer, som har deres egne kapitler, og hele tiden tænkte jeg: ”Hvorfor er de med i historien?” og havde mest lyst til at springe over de kapitler. Alligevel er disse karakterer og historier vigtige, da de både er med til at opbygge en stemning, og samtidig fortæller de noget om de krigs-engle, som vi møder i historien. Tempoet steg dog i takt med at handlingen skred frem, hvilket fik bogen til at klistre sig fast til mig som lim.

Et frisk pust

Forfatteren Thomas er utrolig god til miljøbeskrivelserne. Et eksempel er de drømme Aaron har, hvor jeg nærmest følte, at jeg befandt mig samme sted som ham og kunne se selv de mindste græsstrå. Derudover var den faktisk ret let at læse, selvom jeg blev udfordret med ord, jeg ikke kendte til før. Jeg synes dog, det er svært at sammenligne ’Englen 1’ med andre bøger, da den slet ikke rigtig minder mig om andre bøger. Der er måske en lille smule i den, som Harry Potter og Percy Jackson også har – dét, at de tre hovedroller, Aaron, Harry og Percy, har en skæbne, som de ikke rigtig kan løbe fra og har to hjælpere

Uddrag af ‘Englen 1’

”Aaron plaskede koldt vand i ansigtet og stirrede på sine drypvåde træk i det tilsprøjtede spejl på hovedbibliotekets toilet. Hvad fanden foregår her? tænkte han og betragtede sit spejlbillede. Hvad er det, der sker med mig? Der var frygt i det ansigt, der mødte ham i spejlet. Hvad var der med den gamle mand? spekulerede han for hundredesyttende gang. Hvad mente han med budbringernes tungemål – og hvad er en nefilim? Hans tanker ræsede feberagtigt af sted.”

’Den faldne’ bragte mange følelser frem i mig

’Den faldne’ brugte jeg egentlig meget lang tid at læse, fordi jeg ville have hver eneste lille detalje med og skulle være sikker på, at jeg havde fået det hele med. Der er utrolig meget handling i, og jeg blev til tider bare kastet ud i det. Alligevel er det en af de bedste bøger, jeg nogen siden har læst, fordi den er så anderledes fra tidligere bøger, jeg har læst. Jeg blev præsenteret for et nyt og anderledes univers, jeg ikke kendte til før, og skulle lige pludselig lære en masse nyt, for at kunne holde styr på historien. ’Den faldne’ bragte også utrolig mange følelser frem i mig, og jeg blev både ked af det, glad, forelsket og gal.

’Leviatan’ kom med en ny synsvinkel

I anden del af bogen, altså den del der hedder ’Leviatan’, skiftede synsvinklen fra ”de gode” til ”de onde”. Det er en super fin detalje, som gør bogen meget mere interessant og anderledes, fordi jeg kom ind i hovedet på et af de onde væsner. Det er sjældent, at jeg har prøvet det (kan faktisk slet ikke komme på en bog, hvor jeg har oplevet det før), og det gjorde helt klart anden del meget mere spændende.

Glæder mig til forsættelsen

Den 3. oktober udkommer ’Englen 2’ på dansk, og jeg venter spændt på, at følge Aaron med ud på flere af hans rejser. Indtil nu har jeg i hvert fald nydt at følge ham og se hvordan han tackler sin skæbne. Jeg vil anbefale alle at læse denne bog, da den bragte noget nyt til min hverdag og bogsamling, både på den måde, at det er en helt ny og anderledes historie for mig, og fordi at jeg nu for første gang, har oplevet en bog fra ”den gode” og ”den onde” side. Desuden skal du ikke lade dig skræmme af, at hovedpersonen er en dreng, da jeg alligevel kunne relatere til Aaron. Er lidt nysgerrig på, om du også har set den film, som minder om denne bog, eller har hørt om den?