Skammer-serien: Selvom det er 10 år siden, jeg sidste gang læste ’Skammerens datter’, var historien stadig tydeligt i mit hoved. Det var en fornøjelse af gå på opdagelse i denne lidt middelalder- og fantasi-verden igen, og jeg elskede hvert øjeblik af historien. Alle burde læse ’Skammerens datter’ på et eller andet tidspunkt, da man ellers går glip af en helt enestående bog.
Af Anne Mette Bach Jeppesen, 20 år |
Titel:
‘Skammerens Datter 1+2’
Forfatter:
Sider:
404, indbundet
Udkom:
1. april 2011
Forlag:
Forum
Følelses-barometer:
Tænk hvis der var et menneske, som ved at kigge dig ind i øjnene, kunne se alle dine løgne og de ting, du har gjort forkert og burde skamme dig over. Det kan en Skammer.
Dina er 10 år og har arvet sin mors evner som Skammer, og derfor er der kun få mennesker, der tør se hende frivilligt i øjnene. Dinas mor kaldes nogle gange ud for at klare små stridigheder, og en dag kommer der bud fra Dunark efter Skammeren. Hun rejser omgående og fortæller, at hun vil være hjemme næste dag. Men da Dinas mor ikke er hjemvendt dagen efter, begynder Dina, Dinas storebror Davin og lillesøsteren Melli, at blive nervøse. Om eftermiddagen samme dag, kommer der igen bud fra Dunark. Denne gang efter Skammerens datter, fordi Dinas mor har brug for hende, og Dina rejser af sted. Men dét der venter Dina og hendes mor i Dunark ender med at blive deres livs værste mareridt.
En moderne klassiker
’Skammerens datter 1-2’ er en helt ny udgave af serien. Nu er de første to bøger i serien, ’Skammerens datter’ og ’Skammertegnet’ sat sammen til én bog, selvom den dog stadig er opdelt. Næste del af denne nye udgave hedder ’Skammerens datter 3-4’ og er også udkommet. Serien har haft stor succes verden over og er blevet oversat til mere end 25 sprog og kan næsten kaldes en moderne klassiker. Jeg er især vild med serien, fordi det er en slags blanding af middelalder, fantasy og samtidig virkelighedsbetonet — det hele fremstår bare så ægte.
En af mine yndlingsforfattere
Lene Kaaberbøl er blandt mine yndlingsforfattere, da hun skriver i et sprog, som man kan forstå. Mens jeg læste, var det som om, at der kørte en slags film inde i mig over handlingen i bogen. Jeg kunne se alt klart, og følte mig som en del af dette storslåede univers. Da den først havde fanget mig i sit spind, havde jeg intet valg. Jeg måtte bare fortsætte, koste hvad det ville. Det resulterede i meget lidt søvn og næsten ingen mad, mens jeg var dens fange.
Skiftende synsvinkel
I første del af bogen, bliver historien fortalt fra Dinas synspunkt, men i anden del skifter synspunktet mellem Dina og hendes storebror Davin. Begge dele fungerer faktisk helt genialt, selvom vi ikke får meget af vide om Davin i første del af bogen. Det var overraskende let, at se historien fra Davin’s side, og selvom Dina var min favoritkarakter, kom jeg hurtig til at holde af Davin, og de måtte i stedet dele pladsen. Karaktererne i ’Skammerens datter 1-2’ er virkelig skønne på hver deres måde, og Lene har virkelig fået dem til at stråle igennem, og give dem hver deres personlighed. Samtidig er bi-personerne gode til lige at markere sig, og derefter træde lidt i baggrunden.
Mit første møde med ’Skammerens datter’
Første gang jeg læste ’Skammerens datter’ var jeg omkring 10 år. Det var min første fantasi bog, og den fik en stor plads his mig. Dengang var jeg også omkring samme alder, som hovedpersonen Dina er, og det var nemt, at identificere sig med hende, selvom hun er ude for nogle overnaturlige ting, og har en evne, som ikke eksisterer i virkeligheden. Alligevel virkede hele historien og karaktererne så ægte, at jeg fik følelsen af, at det var en sand historie. Jeg kunne faktisk huske det meste af historien, selvom det er 10 år siden jeg læste den første gang. Den har i hvert fald præget mig meget, og fik mig til at interessere mig for det overnaturlige.
Uddrag af Skammerens Datter 1+2′
”Jeg forstod ingenting. Jeg var kommet hele vejen fra Birkene til Dunark. Jeg havde redet i flere timer på den største hest, jeg nogensinde havde siddet på. Jeg var gået igennem dragegården, forbi seks uhyrer, der kunne sluge et barn med hud og hår. Jeg var træt og øm og bange. Alt sammen fordi Drakan havde sagt, at min mor havde brug for min hjælp. Og nu stod hun dér og sagde: ”Hvad laver du her?” som om hun havde taget mig på fersk gerning i kirsebærtræet derhjemme”.
Et sikkert hit til historiefortælling
’Skammerens datter’-serien vil altid høre til nogle af mine yndlingsbøger. Selv her 10 år efter, bliver jeg stadig grebet af historien lige så voldsomt som dengang! Der spreder sig bare sådan en hygge indeni mig. Selvom målgruppen måske mest er for de yngre teens (anden del er dog lidt mere barsk end første del), så fungerer den altså sagtens for mig, selvom jeg er 20 år. En ting er i hvert fald sikker – når jeg engang får børn, vil disse bøger blive brugt som historiefortælling for dem.
Skriv et svar