‘De tre musketerer’: Elsker du klassikeren med Athos, Porthos og Aramis, hvor mænd kan fægte og charme kvinderne, så de får åndenød, skal du forberede dig på en meget anderledes oplevelse i denne nyfortolkning. Fantasy-action-komedie som ‘Tomb Raider’-filmene og desværre uden hede romantiske scener, der er nok mest hvad den nye film er.

Af Peter Kock Henrichsen

Titel:

‘De tre musketerer’

Instruktør:

Paul W. S. Anderson

Land:

USA

Distributør:

SF Film

Premieredato:

13. oktober 2011

Følelses-barometer:
‘De tre musketerer’ bygger som bekendt på Alexandre Dumas’ roman fra 1844. Den foregår i Frankrig i det 17. århundrede, hvor en ung mand, D’Artagnan (Logan Lerman) forlader sine forældre på gårdens sløjeste krikke og rejser til Paris for at blive musketer. Ufrivilligt støder han ind i både Athos (Matthew Macfadyen), Porthos (Ray Stevenson), og Aramis (Luke Evans), som han med sin pralende unge overstadighed får udfordret til duel på samme plads, blot med en times mellemrum. Alle ved jo at de tre musketerer “adopterer” D’Artagnan og i stedet konfronterer landets egentlig fjende Cardinal Richelieu (Christoph Waltz), der via Rochefort (Mads Mikkelsen) terroriserer byens borgere og landet i helhed.

Nyfortolkningen af en skøn klassiker

Jeg havde glædet mig virkelig meget til ‘De tre musketerer’. Det er én af mine yndlingshistorier, som jeg i hvert fald har set mere end 20 gange igennem min barndom. Oftest udgaven fra 1973 med Richard Chamberlain, Christopher Lee og Raquel Welch, men også den storslåede version fra 1948 med Gene Kelly og Lana Turner. Så hvis én ny udgave kunne gøre det lige så godt eller forhåbentlig endnu bedre, ville det jo være en stor gevinst.

Mr. Darcy er med

Med Matthew Macfadyen som Athos er der nok specielt mange piger, der vil sige “Mr. Darcy” fra ‘Stolthed & Fordom’ (2005) og dermed skrue forventningerne højt op til romantikken. Andre vil nok kigge langt efter Orlando Bloom (som spiller Duke of Buckingham), mens jeg nu selv var mest spændt på vores skønne Mads Mikkelsen i rollen som Rochefort.

Så gik starten og nyfortolkningen så mig godt nok en kende kreativ ud. De tre musketerer kaster sig rundt i baner, som Indiana Jones gjorde det i første scene i ‘Jagten på den forsvundne skat’. Samtidig bliver hver enkelt musketer præsenteret i et stillbillede, der bliver forvandlet til tegning. Lidt ligesom for superhelte i 50’erne. Nå, én ting er åbningsscenen, noget andet er at en film lige skal have lov til at komme i gang.

Jovovich falder helt igennem

Anden store forskrækkelse kom dog i form af Milla Jovovich som Milady de Winter. Karakteren er jo kold og beregnende, men Jovovich virker kold og uintelligent, 1-dimensionel og uden ansigtsudtryk, desværre ganske meget lig karakteren Leeloo som hun spiller overfor Bruce Willis i ‘Det Femte Element’. Da Milady lidt senere forvandler sig til en ninja i fræk lårkort kjole og kaster sig ud i aktioner, som kun Lara Croft ellers kan det i ‘Tomb Raider’-filmene, går det hele galt. Dér ryger mit håb om troværdig nyfortolkning af Dumas dejlige klassiker.

Få der ikke fjoller

Ray Stevenson er den eneste troværdige musketer (Porthos), og Christoph Waltz spiller blændende godt som Cardinal Richelieu – troværdig, alvorligt, knivskarp og virkelig farlig. Resten af karaktererne er overspillede, ensidige og de fleste ganske fjollede. Vist er der humor i klassikeren ‘De tre musketerer’, når de elegant fægter kardinalens mænd ned én for én, men her taler vi om at ‘De Tre Musketerer’ er blevet til en actionkomedie, hvor den ene karlsmart-bemærkning efter den anden står i kø for at komme ud. Det er som om filmskaberne har troet publikum forventede det, men det var på ingen måde sjovt og der kom ingen latterudbrud i biografen nogen som helst steder under filmen – og det gjorde der altså under forfilmene, så det var ikke rene zombier jeg sad sammen med.

En langhåret Justin Bieber

Logan Lerman som D’Artagnan, bliver på Kino.dk beskrevet af en læser, som en langhåret, 15-årig Justin Bieber, hvilket er virkelig præcist. Lerman er 19, men virker som én på 16, og hans opførsel som om han ejer hele verden, er helt utroværdig. Han svinger sig rundt i reb og fægter ene dreng mod 40 af kardinalens mænd i flere minutter, inden de tre musketerer griber ind. Jeg ved ikke hvem der tror på den scene, den er flot, men man sidder samtidig og tænker ‘yeah right!’. Selv Mads Mikkelsen, der er lidt hardcore som Rochefort og velnok den mest maskuline fyr i filmen, skal også spille lidt komisk til tider, så det er svært at tage ham rigtig alvorligt. Samtidig skærer den danske accent rimelig meget igennem, hvilket desværre også pinte mig lidt.

Kammer helt over

Da filmen kammer over i kæmpe luftskibskampe, har vi helt forladt alt der minder om ‘De tre musketerer’ og man burde nemmere kunne have solgt filmen under titlen ‘Baron von münchhausen eventyr’ – det er ren action-fantasy i stil med ‘Tomb Raider’-filmene. Til gengæld er kostumerne og specielt uniformerne virkelig flotte. Kulisser og locations er også helt i top. Der er virkelig kælet for et gennemført Paris i det 17. århundrede, og det gør det næsten lidt ekstra ærgerligt, at filmen ikke rummer alvor og romantik.

Fantasy-action-komedie for unge knægte

Havde du som teenagepige håbet på nogle virkelig dampende hede og romantiske scener undervejs, kan du godt tage et koldt brusebad. Der er ingen flirt overhovedet, men D’Artagnan kysser lidt med en virkelig smuk Constance (Gabriella Wilde), men heller ikke hun har den store ansigtsmimik eller dybe replikker, så det bliver ganske overfladisk. Virkelig ærgerligt.

Er man derimod knægt mellem 8 og 12 år og elsker man fantasy-action-komedie som ‘Tomb Raider’-filmene, så er der nok meget god eftermiddagsunderholdning i denne nyfortolkning af ‘De tre musketerer’. Men elsker man historien, for den klassiker den er, vil man nok gå ud af biografen med underligt blandede følelser.

Stine, 14 år

Jeg gik ikke ind med store forventninger til denne film. jeg har aldrig læst eller set noget om ’De Tre Musketerer’ før, derfor kendte jeg heller ikke historien eller karaktererne. Jeg blev aldrig blæst bagover i sædet, ej heller skuffet. Det var en god film, effekterne var gode og det fungerede i 3D. Actions scenerne var lidt urealistisk, men jeg nød dem. Selve skuespillet, fandt jeg fejl og mangler ved, og det ville mange nok også bemærke, især ved karakteren Milady (Milla Jovovich). Allerede fra starten følte jeg det var falskt, og hun spillede generelt ikke godt. Men jeg kunne sagtens sætte det til side og nyde filmen. Selve historien i filmen er velfortalt og jeg var godt med over det hele. Jeg elskede de små morsomme replikker der var kastet ind i ny og næ. Matthew Macfayden, som nogen måske kender som Mr. Darcy var jo meget pæn at se på. Det kan jeg også sige om de resterende mandlige skuespillere, alle nogen værd at se på.
Troede jeg havde, noget må være gået galt ;D