‘Frøken Peregrines hjem for sælsomme børn’: Er du klar til at læse en anderledes, spændende, meget speciel, sød og til tider lidt skræmmende bog? Så vil jeg helt klart anbefale ’Frøken Peregrines Hjem For Sælsomme Børn’! Den opfylder alle de tidligere nævnte ting, plus noget om værdien af venskab og om at være sig selv.

Af Stine, 15 år

Titel:

‘Frøken Peregrines hjem for sælsomme børn’

Forfatter:

Ransom Riggs

Oversat af:

Lene Ewald Hesel

Originaltitel:

‘Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children’ (Miss Peregrine #1)

Sider:

360

Udkom:

5. december 2012

Forlag:

Gyldendal

Følelses-barometer:

Jacob Magellan Portman er 16 år gammel og bor i USA. Han voksede op til historier fortalt af hans bedstefar, Abraham Portman, som var Jacobs store idol. Bedstefaren fortalte blandt andet meget om sin barndom, hvor han boede i Polen, men flygtede helt alene til England.

Efterfølgende kom han til at vokse op på et børnehjem i Wales. De børn som han boede sammen med på børnehjemmet, var alle sælsomme, sagde han. En pige kunne flyve og et søskendepar kunne løfte kampesten så let som ingenting.

Da Jacob bliver ældre, forsvinder troen på bedstefarens historier præcis ligesom troen på julemanden. Dog ser Jacob stadig op til sin bedstefar i al hemmelighed.

Et par år efter sker der noget frygteligt og ualmindeligt: Jacobs bedstefar bliver dræbt af et af de uhyrer, som Jacob mener ikke findes, men da Jacob ser det med sine egne øjne, ændrer han mening.

Han bliver sendt til psykolog af sine forældre, da de hører, hvad han har set – de mener han er i chok. Han snakker med sin psykolog om alle de ting, hans bedstefar har fortalt og om en kryptisk besked, som var bedstefarens sidste ord. Beskeden opfordrer Jacob til at tage til øen med børnehjemmet, men skal Jacob det? Hans bedstefar var bare sindssyg, og hans historier var forvrængede visioner af sandheden. Ikke?

Sælsom

Man kan roligt sige, at ’Frøken Peregrines Hjem For Sælsomme Børn’ er en sælsom bog. Den er anderledes, men jeg synes, det er ret dejligt! Den er virkelig godt fundet på og er fyldt med nogle fine og meget unikke karakterer. Jeg er blandt andet super vild med Emma og Millard, som jeg desværre ikke kan fortælle noget om uden at afsløre for meget.

’Frøken Peregrines Hjem For Sælsomme Børn’ er godt skrevet og har mange rigtig gode beskrivelser, både af personerne, deres udseende og miljøet de forskellige steder Jacob er. Det gør bogen meget levende at læse, også fordi sproget er meget levende og varieret.

Kære bedstefar

Jacob, som er hovedpersonen, er en lidt speciel og anderledes fyr. Han ser hverken godt ud eller har en perfekt personlighed, nej, Jacob er en lidt usikker fyr og har kun en eneste ven. Dog har Jacob ikke synderlig meget imod sit liv, han kender jo heller ikke til andet. Men efter at hans bedstefar er død, får Jacob et liv, som han ikke længere er så vild med. Han går nu til psykolog og hans bedstefar er der ikke længere til at fortælle sine historier, som Jacob ikke tror helt på men alligevel godt kan lide.

Dengang bedstefaren fortalte historier om de sælsomme børn, viste han samtidig billeder, som forestillede nogle af de børn, han fortalte om. Disse billeder er med i bogen, hvilket vil sige, at når man lige har læst om en dreng, hvor der flyver bier ud af hans mund, så er der et gammelt udseendet billede af ham på næste side. Dette giver en super god effekt, og selvom Ransom Riggs skriver beskrivende nok til, at jeg sagtens kan forestille mig, hvordan børnene ser ud, så underbygger det ligesom det, han skriver, på en rigtig god måde.

En ny form for fantasy

’Frøken Peregrines Hjem For Sælsomme Børn’ er en ny form for fantasy for mig. Som regel når jeg læser fantasy, er det noget med mange stærke personer og varulve og vampyrer. Det er denne bog ikke, men den er fantasy. Der kommer nemlig masser af magi med, bare ikke varulve og vampyrer. Jeg kan dog ikke afsløre for meget om, hvordan fantasy kommer ind over ’Frøken Peregrines Hjem For Sælsomme Børn’, men jeg kan sige, at det vil blive overraskende, spændende, og at der kommer masser af ondskab. Fordi der er ondskab, er der selvfølgelig også godhed, spørgsmålet er bare, hvem der er de gode, og hvem der er de onde?

Uddrag af ‘Frøken Peregrines hjem for sælsomme børn’

”Tag til øen,” gentog han. ”Der vil du være i sikkerhed. Lov mig det.”
”Det skal jeg nok. Det lover jeg.” Hvad skulle jeg ellers sige?
”Jeg troede, jeg kunne beskytte dig,” fortsatte han. ”Jeg skulle have fortalt dig det for længe siden …” Jeg kunne se, at livet sivede ud af ham.
”Fortalt mig hvad?” spurgte jeg grådkvalt.
”Det er for sent,” hviskede han. Så løftede han med en kraftanstrengelse hovedet op fra jorden og henåndede: ”Find fuglen. I sløjfen. På den anden side af den gamle mands grav. Den 3. september 1940.” Jeg nikkede, men han kunne se, at jeg ikke forstod, hvad han mente.
”Emerson – brevet. Fortæl dem, hvad der skete, Yakob,” tilføjede han med sine sidste kræfter.

Alt i alt

Jeg kan virkelig godt lide ’Frøken Peregrines Hjem For Sælsomme Børn’. Jeg nød at læse om alle de unikke og spændende ting der sker i denne bog og om bedstefarens fantastiske historier. På et tidspunkt havde jeg det næsten som om, Abraham faktisk var min bedstefar, fordi han er beskrevet så godt og kærligt. Sådan havde jeg det med mange af personerne i bogen, hvilket jeg synes, er fantastisk, for det viser, hvor godt Ransom Riggs skriver.

Så hvis du er klar til at læse en anderledes, spændende, meget speciel, sød og til tider lidt skræmmende bog så vælg ’Frøken Peregrines Hjem For Sælsomme Børn’!