‘Stolthed og fordom’: Det er første gang, jeg har kastet mig ud i at læse en klassiker, og det blev så `Stolthed og fordom´. Jeg var meget spændt på at læse en nærmest helt ny genre …

Af Stine, 15 år

Titel:

‘Stolthed og fordom’

Forfatter:

Jane Austen

Originaltitel:

‘Pride and Prejudice’

Oversat af:

Vibeke Houstrup

Sider:

402

Udkom:

1813
sidst udgivet i 2007

Forlag:

Lindhardt og Ringhof

Følelses-barometer:


Elizabeth bor i den engelske middelklasse sammen med sine forældre og sine fem søskende. Fordi huset, efter faderens død, skal arves af Elizabeths fætter, Collins, vil moderen gerne have, at en af hendes døtre skal gifte sig med ham.

Da mr. Bingley, en rig og ung mand, flytter til byen, får moderen hurtigt arrangeret et møde med ham, så hendes døtre kan lære ham at kende. Elizabeths ene søster, Jane, bliver forelsket i ham, men sammen med Bingley kom også en anden ung mand, Darcy, som sætter en stopper for Jane og mr. Bingleys kærlighed til hinanden. Elizabeth synes i forvejen, at Darcy er arrogant og selvglad, og da hun finder ud af, at det var ham som satte en stopper for hendes søster kærlighed, vil hun slet ikke have noget med ham at gøre.

Uheldigvis, hvad Elizabeth ikke ved, har Darcy, mod sin vilje, forelsket sig i hendes øjne, og senere udvikler det sig til en mere alvorlig forelskelse.

Forventninger før start

Da jeg satte mig til at læse `Stolthed og fordom´, der jo er en klassiker, havde jeg meget høje forventninger til den. For når det nu er en klassiker, så må den da være god! Og det viste sig senere, at det var den også.

Jeg er meget positiv over den måde, Jane Austen beskriver personernes følelser på. Jeg kunne nemt forstå, hvorfor personerne handlede, som de gjorde, og jeg kom til at holde af nogle af personerne, fordi de er beskrevet humoristisk og med et strejf af satire overfor sladder og snobbethed i den engelske middelklasse, thumbs up!

Jeg har også fundet ud af, at bipersonerne, Jane skriver om, ofte er en gengivelse af rigtige personer, så det er nok en af grundene til, at jeg kunne leve mig ind i deres sted.

Middelklasses levevilkår, men førsteklasses kærlighed

Hvad ville du sige til ikke at kunne vælge hvem, du vil giftes med? Det ville nok ikke være så fedt. I `Stolthed og fordom´ kan pigerne næsten selv bestemme, hvem deres mand skal være, men hvis han ikke har en masse fordele, så vil moderen i hvert fald ikke blive glad. Hun nægter næsten at snakke med døtrene igen. Samtidig vil hovedpersonen, Elizabeth, kun giftes med en, hun virkelig kan lide, og jeg hørte så om, hvordan hendes hjerte arbejdede på højtryk for at finde ud af, hvem hun kunne lide.

Jeg følte ikke, at kærligheden tog overhånd, altså den blev ikke pladderromantisk, selvom kærlighed er hovedtemaet i bogen. Det var lidt ligesom en opskrift på muffins, hvor der skal mest sukker i. Det er lige med at ramme det rigtige antal gram sukker, for dine muffins må ikke blive for søde. Det punkt ramte Jane Austen virkelig godt.

Så nej, kærligheden kommer man altså ikke udenom i den her bog, og der er meget af den! Så hvis du ikke lige er til kærlighedsbøger, så er det måske ikke den bedste bog for dig.

Beskrivelser af tøjet

Hvad jeg godt kunne have brugt lidt mere af, er beskrivelserne af tøjet. Det er lidt svært at danne billeder i sit hoved, når jeg ikke får at vide, hvordan deres tøj så ud. Men på den anden side blev bogen skrevet for cirka 200 år siden, og der vidste man jo godt, hvordan balkjoler så ud, og hvordan deres hverdagstøj så ud. Ligesom hvis man skrev en bog i dag om nutiden, så ville man ikke bruge flere sider på at beskrive, hvordan for eksempel jeans ser ud.

Svær at læse

”Hvad betyder det her ord, det har jeg da aldrig hørt før?” Det sagde jeg mange gange til mig selv, da jeg læste bogen. Det var ikke sådan, at jeg blev nødt til at slå ordene op i en ordbog, for jeg kunne nemt forstå meningen med dem, da jeg læste, men jeg skulle lige vænne mig til det. Jeg skulle også vænne mig til, hvor jeg skulle lægge trykket i sætningerne. Det er fordi bogen er skrevet for mange år siden, og selve sproget er anderledes. Men handlingen var så god og gribende, at jeg ikke lagde mærke til, at den tog lidt ekstra tid at læse, så det er ikke noget, du skal frygte, hvis du vil læse `Stolthed og fordom´.

Uddrag af ‘Stolthed og fordom’

Mr. Bennet var blandt de første, der gjorde mr. Bingley sin opvartning. Det havde hele tiden været hans agt at aflægge ham et besøg, skønt han til det sidste forsikrede sin hustru om det modsatte, og aftenen efter besøget anede hun endnu intet om det. Det afsløredes dernæst på følgende måde. Da han så sin næstældste datter sidde og sy besætning på en kysehat, henvendte han sig pludselig til hende med ordene:
”Jeg håber, mr. Bingley vil synes om den, Lizzy.”
”Det er ikke os forundt at få at vide, hvad mr. Bingley synes om,” sagde hendes mor fortørnet, ”eftersom vi ikke skal på visit.”
”Men du glemmer, mama,” sagde Elizabeth, ”at vi vil møde ham til ballerne, og at mrs. Long har lovet at præsentere ham.”
Det tvivler jeg på, mrs. Long vil gøre. Hun har selv to niecer. Hun er en egenkærlig og hyklerisk kvinde, og jeg har ikke høje tanker om hende.”
”Heller ikke jeg,” sagde mr. Bennet, ”og det glæder mig at høre, at De ikke forlader Dem på hendes hjælp.”

Samlet set

Jeg er rigtig glad for, at jeg kastede mig ud i at læse denne klassiker. Den var anderledes, end hvad jeg normalt læser, og selvom det ikke var en spændingsroman, hvilket jeg nok læser mest af, så greb bogen mig alligevel. Så hvis du elsker at sidde og sukke over en god og gribende kærlighedsroman, vil den her bog måske være noget for dig.