Kom med på min tur til NASA Kennedy Space Center. Stedet, der har været med til at sende de første mennesker op på månen.

AF NATACHA, 19 ÅR
I vinterferien tog jeg, med min familie, til Orlando i Florida. Jeg havde været der en gang før, men det gjorde ikke ferien mindre dårlig. Vi tog turen til NASA Kennedy Space Center. En helt vild oplevelse, der både var spændende, sjov og hyggelig.

Tryk F11, hvis du vil nyde billederne i fuld skærms-mode.


Så ankom vi til Kennedy Space Center.

I Kennedy Space Center er der en masse man kan se. Vi kunne vælge kun at se udstillingerne, eller vi kunne vælge også at tage på en ekstra tur. På den ekstra tur kunne vi komme til enten kontrolrummet, affryingsrampe 39A eller en tur rundt i VAB-Samlehallen. Alle stederne ville vi blive transporteret til med bus. Vi købte både billet til selve udstillingen af NASA og en tur ud til Affyringsrampe 39A.


Det larmede at stå ved siden af på grund af vandet.

Det her er udstillingen af John. F. Kennedy, USA’s tidligere præsident. Kennedy Space Center er, som man kan høre på navnet, opkaldt efter ham. Citatet af John F. Kennedy lyder sådan: ’For the eyes of the world now look into space, to the moon and to the planets beyond, and we have vowed that we shall not see it governed by a hostile flag of conquest, but by a banner of freedom and peace.’


De var sindssygt høje. Prøv at sammenligne dem med menneskerne på billedet.

Udstillingen var det første vi så, efter vi havde købt billetter. Her kunne vi se en masse ting, men eftersom vi havde lidt travlt med at komme hen til bussen, nåede vi desværre ikke at se så meget her. Her er de raketter, der har sendt de første NASA-astronauter ud i rummet.


Så kom vi lidt tættere på raketterne. De kaldte samlingen for Rocket Garden.

Vejret var desværre ikke så godt, den dag vi var der. Det begyndte at regne på et tidspunkt. Det ødelagde dog ikke turen så meget, da vi mest var indenfor.


Den internationale rumstation. Sverige må føle sig udenfor, de er det eneste flag, der ikke har rødt i sig.

Næsten alle flagene er med her, jeg mener kun, at det var USA og England der også var der. Desværre kunne jeg ikke få et bedre billede, for jeg kunne ikke komme langt nok tilbage. Hvis nogen er i tvivl, er det min søster på billedet.


Lidt tættere på.


Proud dane! Der gik en gruppe turister forbi, mens jeg sad på hug og min søster tog billedet. De var nok ikke i tvivl om, hvor vi var fra.

Vi så et par andre danskere på vores tur til NASA. Det er sjovt, at høre folk tale dansk, når man er 7500 kilometer væk hjemmefra.


Frokost!

Jeg fik noget pasta med tomatsovs, det lyder ikke så interessant, men det smagte overraskende godt. Jeg fik også en kop varm kakao, for vi var blevet lidt kolde på grund af vejret.


Vores første stop på turen. Affyringsrampe 39 lang fra.

Bussturen varede omkring en times tid. Vi tog ikke bare direkte ud til affyringsrampe 39A, vi tog også rundt på NASAs grund og fik en masse historier. Vores guide var seriøs, men han jokede stadigvæk, så det var både en lærerig og sjov tur. Vi kørte forbi VAB-samlehallen og en sump, hvori vi så en alligator! Det er meget almindeligt, at der er alligatorer i Florida, men at se en i virkeligheden, der ikke var i fangenskab, det var helt utroligt.
Billedet her er taget stoppet før, vi kom helt tæt på affyringsrampen.


Den ser ikke ud af det store, men den var helt vild at se tæt på!

Da vi kom ud til Affyringsrampen, måtte vi stå cirka 20 meter fra den. Det var meget tankevækkende at stå ved siden af noget, der har indeholdt så mange kræfter.


Up close, det er ikke fordi den er specielt flot, den var bare utrolig stor.

Vi var ved affyringsrampen i 15 minutter. Mange af os gik ind i bussen før, fordi det begyndte at regne. Som sagt gjorde det ikke så meget, at det regnede, da vi mest var indenfor. Det ærgerlige var bare, at vi ikke kunne få ordentlige billeder gennem busruden, da der løb regndråber ned af ruderne.


Lad nedtællingen begynde!

Da vores bustur var færdig, blev vi sat af på en anden udstilling, ’Apollo/Saturn V Center’. Da vi blev sat af, kom vi ind i noget der mindede om en biograf uden sæder. Der stod vi med 100 andre mennesker og ventede på at blive ført videre. De viste en film om nogle af de forskellige opsendinger. Da vi kom videre, kom vi ind i et kontrolrum. Det var det kontrolrum, der var blevet brugt til Apollo 8 missionen. Vi skulle sætte os på en bænk og kort efter, begyndte nedtællingen. Apparaterne begyndte at lyse, og der var lyde, som om vi var der, dengang Apollo 8 blev affyret. Da nedtælling kom ned på 0 og raketten blev ’affyret’, begyndte vinduerne bag os at klirre. Jeg synes helt klart, at det var en af de fedeste oplevelser, for det var meget livagtigt.


Jeg fik nærmest et chok, da jeg trådte ud og så raketten!

Efter det, kom vi ud til udstillinger, vi selv kunne gå rundt og kigge på. Her så vi mange ting, blandt andet så vi den her ægte Apollo Saturn V raket.


Wow en stor raket!

Raketten var næsten ligeså lang som udstillingsrummet. Her kan det ses på en plan tegning.


Say what?! En dansk avis i USA?!

Jep, den er ægte nok. Der var en udstilling af aviser fra hele verden, der var blevet trykt, da Apollo 11 landede på månen. Her er artiklen fra Politiken.


Seriøst?! Skal astronauterne være i sådan en lille kapsel?!

Jeg ville få klaustrofobi, hvis jeg skulle være inde i sådan en.


Hvordan kapslen så ud indeni.


Vaskeægte rumdragter! Tænk, at der er nogen, der har haft dem på ude i rummet.

Ved siden af raketten var et rum, der havde f. eks. rumdragterne udstillet. Rummet var meget mørkt og så var udstillingerne lyst op. Som der kan ses på billedet, er der genspejling. Det var rigtig svært at tage ordentlige billeder, desværre.


Helt ærligt, så troede jeg ikke at turen til Kennedy Space Center, ville være så spændende og rørende.

Turen til NASA var en helt uforglemmelig oplevelse. Hvis jeg kommer tilbage til Florida igen, kunne jeg godt tænke mig at komme tilbage til NASA. Der er så meget, jeg stadig kan nå at se, som jeg ikke så denne gang.