’Lovely, Dark and Deep’: Det var ikke kærlighedshistorien i ’Lovely, Dark and Deep’, der fik mig til at vende side efter side, når jeg sad og læste. Selvfølgelig var jeg nysgerrig efter at finde ud, om Wren ender med finde lykken igen, men det var ikke det, der gjorde bogen fantastisk i mine øjne. Det jeg i virkeligheden ønskede at finde ud af var, om den her ulykkelige pige kunne finde vejen tilbage til et liv, der var værd at leve.

Af Kathrine, 16 år

Titel:

’Lovely, Dark and Deep’

Forfatter:

Amy McNamara

Sider:

342

Udkom:

12. oktober 2012

Forlag:

Simon & Schuster

Pris:

£ 6,99 (63 kr.)
Paperback

Følelsesbarometer:Det kan godt være, at Wren Wells overlevede ulykken, hvor hendes kæreste Patrick mistede livet. Men pigen, hun plejede at være, overlevede ikke. Nu er hun flygtet til sin fars atelier. Hun er trængt ind i sin egen bobbel og vil egentlig bare helst undgå kontakt med omverdenen. Faktisk foretrækker hun i perioder, slet ikke at snakke, og hverken hendes mor, far, bedste veninde eller Patricks søster, kan trænge igennem til hende.

Wren er en dag ude og cykle en tur, da en bil ved et uheld tvinger hende af vejen og ind i et træ. Føreren af bilen er Cal Owen, der kæmper med sine egne problemer. Han er – ligesom Wren – flygtet for at være i fred og tænke over tingene.

Wrens mor er bekymret for sin datter, og hun mener på ingen måde, at Wrens isolation er den rigtige måde at komme sig over sit tab på. Moren presser på for at få Wren til at tage på college og komme ud og omgås andre mennesker, men Wren er på ingen måde vild med den idé. Wrens far giver hende muligheden for at finde noget let arbejde, og så vil han til gengæld få moren til at holde lidt igen med hendes collegeplaner for datteren.

Tilfældigvis har Cal Owen brug for noget hjælp, da han lider af sygdommen sklerose. Hvad der bare skulle have været lidt hjælp i huset og et lift en gang i mellem bliver nu til et venskab, som udvikler sig til mere.

Men nu trues Wrens isolation. En del af hende ønsker at være sammen med Cal, da han forstår hende, men minderne om Patrick forfølger og skræmmer hende, så det sætter hende i et dilemma: Hun vil gerne være sig selv og starte på en frisk, men hvordan går man det, når folk omkring hende ikke kan give slip på den pige, hun var før.

Hudløs ærlig

Jeg elsker, elsker, elsker, at ’Lovely, Dark and Deep’ af Amy McNamara er så ærlig. Eller faktisk er det jo nok nærmere Wren, der er ærlig, for det er hende historien bliver fortalt igennem. Det er hendes historie, vi hører, og da jeg læste bogen, var jeg Wren. Jeg så verden gennem hendes øjne, jeg var inde i hovedet på hende, og der var ikke lagt skjul på, hvad hun følte og tænkte.

I ’Lovely, Dark and Deep’ er det Wrens tanker jeg oplever, og hendes tanker er nogle gange bare enkelte ord. Dette resulterede i meget korte sætninger, hvor der måske kun er et ord mellem hvert punktum. Normalt er jeg ikke vild med bøger, der indeholder mange meget korte sætninger, da det ikke gør læsningen flydende, og jeg føler, at jeg hele tiden stopper op i handlingen. Men det fungerer i ’Lovely, Dark and Deep’, fordi det netop er Wrens hjerne, jeg er hoppet ind i, og det ville ikke føles rigtigt, hvis det hele bare var én lang køre. De korte sætninger giver mening.

De øde skove fascinerede mig

Wrens fars hus og atelier ligger i de fjerneste nordlige skove i Maine – det er her historien udspiller sig. Og jeg kunne virkelig se landskabet for mig. De høje træer beklædt af et lag hvidt sne, stierne, der kun er synlige, fordi Wren på sine løbeture har efterladt spor i sneen. Det er de smukke og mennesketomme omgivelser handlingen foregår i, der virkelig fuldender Wrens isolation. Det fascinerer mig, at der er så øde og at det er muligt at løbe en tur i skoven uden af støde på én eneste levende sjæl. Ikke nok med, at jeg er Wren, jeg kan også se det, hun ser, for mig – helt tydeligt.

Smuk og lærerig

Jeg føler virkelig, at jeg kan tage meget med mig fra ’Lovely, Dark and Deep’. Det er ikke ’bare’ endnu en kærlighedshistorie om to ulykkelige personer, der mødes ved et tilfælde og så falder for hinanden. Det her er en historie om en pige, hvis liv på én enkelt aften tog en drejning på 180 grader, og nu prøver hun – på sin egen måde – at komme videre. Hver dag er for Wren en ny kamp, en udfordring, og jeg blev en del af hendes kamp.

Da jeg gik i gang med at læse kunne jeg på ingen måde forudse, hvad det her ville komme til at ende med. Og det fik mig til at vende side efter side. Jeg måtte vide, hvad næste dag bød på, jeg måtte vide hvilke følelser jeg nu – sammen med Wren – skulle føle.

Uddrag af ’Lovely, Dark and Deep’

I could throw up. I pick up my fork and force myself to eat, instead. The food sticks in my throat. I close my eyes a second. Try to figure out how this is my life. It’s like last May I stepped on the wrong stone and slipped into this rotten otherworld. A place where the stakes are higher than you ever knew they could be and people deal with these kinds of things. Accidents. Illness. Death. Loss. Weights I can scarcely carry. I bite the inside of my cheek to toughen up.
“My turn,” he says, “for questions.”
I make myself look up at him again. He’s trying to shake off the gloom that’s settled on the table between us. I force a small smile. His hair won’t stay out of his eyes. I like that. The way it falls forward.
“So, you are an artist, too?”
I shrug, nod, shrug again. “I used to make pictures, photographs.”
Then he hits me with it.
“You know, you don’t have to let what happened to you end your life,” he says.

Hele følelsesregisteret igennem

Kan du – ligesom jeg – godt lide bøger, hvor du kommer hele følelsesregisteret igennem, og hvor der er plads til både smil og tårer, så kunne ’Lovely, Dark and Deep’ sagtens være en bog for dig.

’Lovely, Dark and Deep’ er en bog om sorg og om, at vi alle sørger forskelligt. Hvis du kaster alle følelser ned i en pose, skyld, forelskelse, sorg, glæde, forvirring, fortvivlelse, blander dem godt og grundigt og derefter skriver en bog, så får du nok noget lignende ’Lovely, Dark and Deep’ ud af det – og det var dét, jeg elskede.