Ungdomsanmeldelse: Så er fantastiske Amos Lee tilbage! Hans tredje album er på gaden, og jeg tror ikke det kan andet end at blive en succes. Med sin dejlige stemme og et album fyldt med stemning, glæde, smukke tekster og fede melodier er han klar til at erobre verden. Kender du ham?

Kunstner: Amos Lee

Album: Last day at the lodge

Genre: Soul

Land: USA

Distributør: Blue Note Records

Release: 15. september 2008

AF ANDREA DUE

Måske kender du ikke Amos Lee, men så er det på tide. For nu er han ude med sit tredje lækre album. Amos, født Ryan Massaro i 1978, er en singer-songwriter og guitarist fra Philadelphia. Han arbejdede som skolelærer to år før han besluttede sig for at give musikken alt sin tid.

Han begyndte at spille til ”Open mic nights” på barer og lignende og udgav så i 2003 en selvproduceret EP (Extended Play: Indeholder flere numre end en single men færre end en LP). Kort tid efter fik han en kontrakt med Blue Note Records.

Tour med de store

Norah Jones hørte Amos’ EP og inviterede ham med på sin tour i 2004. Han har også været på tour med andre store navne som Bob Dylan, Elvis Costello, Paul Simon og Merle Haggard. Udover det har en del af hans sange, bl.a. Colors, Shout Out Loud og Sympatize fra de tidligere albums, været med i tv-serier og filmen Just Like Heaven.

Store forventninger

Efter at have hørt hans to forrige albums; debutalbummet ”Amos Lee” udgivet i marts 2005 og andet album ”Supply and Demand,” som udkom i oktober 2006, havde jeg store forventninger til tredje album. De tidligere albums havde sangene Keep it Loose, Keep it Tight, Soul Suckers og Colors, som jeg var helt vild med.

Godt skruet sammen

Albummet tager os gennem en masse følelser. Den første sang, Listen, og sangen Truth har masser af power.

Så er der de hyggelige sange som Ease Back, Baby I Want You og Better Days. Og der er også de mere sørgmodige og smukke sange som bl.a. Kid som jeg synes rører én meget. Vi får sympati for det her barn som sangen handler om, selvom vi aldrig har mødt det.

Albummet skifter godt mellem glade og sørgmodige sange, så man både bliver glad, føler sig godt til mode men også tænker lidt over verden og tingene. Men generelt er alle sangene bare så ærlige, og fyldt med stemning og budskaber, at man kommer til at holde af dem og får en dejlig følelse indeni.

“Man bliver bare fyldt med glæde når man hører albummet – glæde over livet, og man får en lyst til at gå ud og rette op på verden.”

Fantastiske tekster

Amos Lee har skrevet alle tekster selv og jeg synes de er helt fantastiske. Teksterne er både samfundskritiske, fyldt med masser af gode billeder, som f.eks. ”Caught in an endless maze” og ”The darkness has always been, the world was born into a blanket of sin,” som vi hører i sangen Better Days. Udover de smukke tekster, har Amos en utrolig fed, dejlig og behagelige stemme. Man bliver bare fyldt med glæde når man hører albummet – glæde over livet, og man får en lyst til at gå ud og rette op på verden.

Helt sig selv

Hvis man skal sammenligne Amos’ musik med noget, kunne det være en blanding mellem Tina Dickows lidt melodiske kloge sange og Jack Johnsons hygge. Albummet har nemlig både kloge tekster, smukke melodiske sange men også masser af hygge. Amos er inspireret af Stevie Wonder, som jeg synes især kan høres i sangen Won’t Let Me Go. Og også John Prine, Bill Withers og James Taylor. Men jeg synes nu at den rare og down-to-earth’ede Amos er noget helt for sig selv.

Star quality

Nu er hans tredje plade kommet og han gør det lige så utroligt godt som på de foregående albums, hvis ikke bedre. Med hans dejlige melodier, dybfølte tekster, og smukke ærlige stemme kan det ikke gå andet end godt ude i verden. Han er bestemt én der er værd at tjekke ud og holde øje med. For Amos han har stjernekvalitet!