Ungdomsanmeldelse: “Twilight” tog os gennem næsten hele følelsesregisteret i biografen. Vi sad både med blanke øjne fordi det hele var så rørende, og krummede tæer af spænding. Filmen har det hele, både gys, spænding, nye universer og romantisk kærlighed. Nu er den endelig kommet ud på dvd og blu-ray, og vi anmelder al ekstramaterialet.

AF ANDREA DUE, 15 ÅR

Du kender nok allerede historien, og ellers er det på tide. Da Bella forelsker sig i Edward Cullen bliver hendes liv, og hans liv, vendt op og ned. Edward og hans familie er vampyrer, ”vegetariske” vampyrer. De lever ikke af menneskeblod men af dyreblod, og kan derfor leve blandt mennesker. Men selvfølgelig findes der også de vampyrer, som angriber og dræber mennesker. Og snart bliver det en jagt på Bella og hendes familie, og Edward vil gøre alt for at beskytte hende.

Bøgerne bag

“Twilight” er baseret på bøgerne af Stephenie Meyer. De fire bøger er alle ude på engelsk. ”Twilight,” ”New Moon,” ”Eclipse” og ”Breaking Dawn.” Og så er sagaen afsluttet.

”Twilight” og ”New Moon” er også ude på dansk. Meyer har sagt, at der måske kommer en femte bog, som beskriver ”Twilight”-historien fra Edwards synsvinkel.

Ekstramaterialet

Wow for en indpakning den dvd havde. Jeg flåede plastikken af så snart jeg fik den. En hel times ekstramateriale – wuhu!

Extended scenes 9.33

Extended scenes kunne jeg egentlig godt have undværet. Alle scenerne er med i filmen og er bare en smule længere her. Det er ikke noget jeg lægger særligt meget mærke til, jeg føler bare at jeg ser scener fra filmen igen. Her måtte der gerne have været ”Bloopers” eller mere soundtrack i stedet for.

Deleted scenes 5.46

Deleted scenes er fed! Her får vi lige en smule mere af Forks og Bella og Edwards verden, det kunne jeg bestemt godt bruge. Det er fedt fordi, når scenerne ikke er med i filmen, men alligevel passer ind, så føler jeg det som at der er mere af den verden end vi egentlig får at se. Det gør det hele mere livagtigt – ”der sker også noget udenfor kulisserne”-agtigt.

Becoming Bella, 5.22 & Becoming Edward 7.27

De to er mine favoritter. Vi får lov at se et lille klip fra at nogle af scenerne bliver optaget og Kristen, Robert og instruktøren Catherine fortæller om rollerne Bella og Edward. Her får man virkelig et indblik i hvordan det har været at spille Bella og Edward, og så er det skægt at se hvordan sådan nogle detaljer egentlig er lavet. Mere af det!

A conversation with Stephenie Meyer 23.33

Det er en lang snak vi her får med Stephenie, som er rigtig god! Meyer fortæller om hvordan hun startede med at skrive historien efter en drøm hun havde haft, til at det så pludselig blev en best-seller, og hun fik sin egen agent og snart blev det ”a worldwide phenomenon,” næsten ”Harry Potter”-lignende, med massevis hungrende fans.

Comic Con Phenomenon 7.57

En optagelse fra da Robert Pattison (Edward), Kristen Stewart (Bella), Cam Gigandet (James), Taylor Lautner (Jacob), Rachelle LaFevre (Victoria)og Edi Gathegi (Laurant) var til den kæmpe fankovention Comic-Con i San Diego før filmen kom i biograferne. Fans’ne er helt vilde og skuespillerne er overvældede. Bestemt også skægt at se.

Decode 5.07

Catherine fortæller om bandet Paramore’s forsanger, som var så vild med Twilight og ville skrive en sang til soundtracket. Musikvideoen foregår i en stor skov og holder Twilight stemningen rigtig godt! Rigtig dejligt at få lov at høre mere af det fantastiske soundtrack.

Vurdering

Ekstramaterialet er en dejlig blanding mellem mere film, mere om skuespillerne, mere om forfatteren og musikken. Selvom 60 minutters ekstramateriale lyder af meget, så kunne jeg sagtens have brugt meget mere!

Jeg savner noget ”bag om kameraet” hvor vi kunne få lov til at se hvordan det havde været at filme, hvordan skuespillerne opfører sig sammen uden for filmen. Sådan en ”En dag med Kristen på filmset’et” – det kunne have været fedt! Hvad der kunne have været endnu mere fantastisk var, hvis hele soundtrack’et var med i ekstramaterialet.

Men dejligt ekstramateriale til en skøn film!

(Der eksisterer en “Twilight, 2-disc edition” dvd med mere ekstramateriale i udlandet. Red.)

LIDT EKSTRA TIL FANS’NE

”New Moon” rammer biograferne i efteråret, den 20. november 2009. Det er ikke længere Catherine Hardwicke som er instruktør, men i stedet Chris Weitz. Det bliver jo spændende at se om ”New Moon” så bliver en helt anden filmstil end ”Twilight” – det håber jeg ikke.

“Twilight” på DVD og Blu-ray

Medvirkende:

Isabella Swan – Kristen Stewart
Edward Cullen – Robert Pattinson
Charlie Swan – Billy Burke
Alice Cullen – Ashley Greene
Rosalie Cullen – Nikki Reed
Jasper Cullen – Jackson Rathbone
Emmett Cullen – Kellan Lutz
Dr. Cullen – Peter Facinelli

Ekstramateriale (på Limited Edition):

• Extended Scenes
• Deleted Scenes
• Becoming Bella
• Becoming Edward
• A Conversation with Stephanie Meyer
• The Comic Con Phenomenon
• “Decode” by Paramore