Sandor møder Ida: Den populære pige bliver chatven med den oversete dreng. Var du glad for Linas Dagbog og Linas aftenbog af Emma Hamberg, skulle du bestemt prøve at læse flere svenske ungdomsbøger. Sandor møder Ida er én af de bedste i genren og minder netop om Linas dagbøger.

AF PETER HENRICHSEN

Ida og Sandor er begge 15 år. Sandor er en dygtig, passioneret balletdanser. Men samtidig hader han balletten, fordi den er årsag til, at han bliver kaldt ”bøsse” i skolen, og fordi hans mor har så mange ambitioner på hans vegne. Ida, derimod, er helt fri for sin mors indblanding, for moren ligger konstant på sofaen og sover brandert ud. Så Ida er stærk. Ida passer mor og lejligheden, og samtidig er hun forbillede for veninderne Susanna og Therese, specielt når de går i byen.

Hinandens modsætninger

Ida og Sandor lever i to vidt forskellige byer, men i et chatrum finder de hinanden og kan få luft for alle deres mange frustrationer. Chokket kommer, da Sandor skal møde Ida i virkeligheden, for på overfladen er de to teenagere vidt forskellige typer. Men nu, hvor de allerede har delt mange af deres inderste følelser, er de nødt til at undersøge, om de stadig kan være venner, på trods af at de er hinandens fuldstændige modsætninger.

”For fanden hvor du snakker. Jeg er da ikke så pæn. Så er du i hvert fald lige så pæn.”
De andre ånder lettede op. Eller er de skuffede? Hvad ville der ske, hvis hun sagde: ‘Okay, så er jeg pænere end dig, men det må du ligesom lære at leve med, hvis vi skal være venner.

At turde stå ved sig selv

Sandor møder Ida er en fantastisk gribende ungdomsbog, der handler om, hvor svært det er at bryde ud af de mønstre, man synes, ens kammerater eller ens forældre har plantet én i. At turde stå ved sine egne meninger kræver mange konflikter og er ekstra svært, fordi det også rykker rundt på den indbyrdes hakkeorden, der er i klassen, blandt venner og veninder og i familien.

Sara Kadefors vandt ”Augustprisen” for ‘Sandor møder Ida’ som bedste svenske ungdomsbog i 2001.

Skrivestilen er som en tankestrøm

Sandor møder Ida er skrevet i nutid. Det giver et utroligt nærvær, næsten lige som at læse et filmmanuskript, og det passer rigtig godt til de mange sjove, onde, ironiske og følsomme teenage-dialoger. Skrivestilen er som en tankestrøm, og så let som ingenting sætter Sara Kadefors ord på de tanker og følelser, man troede, man var den eneste der havde. Det giver en stor forløsning og glæde at læse.

Sandor møder Ida hedder Sandor /Slash/ Ida på svensk og blev filmatiseret i 2005. Desværre er Sandor og Ida to-tre år ældre i filmen, hvilket modarbejder den generthed og uskyldighed, man netop har som 15-årig. Så læs endelig bogen først.