Traileren til STORM synes jeg ikke lovede det helt store, men jeg skal love for at min interesse blev skærpet da jeg så filmen. STORM er en varm familiefilm med unikt børneskuespil, og hvor de voksne ikke er karikerede og fjollede som i de fleste andre danske børnefilm. Det er så realistisk, at man identificerer sig med historien og personerne med det samme. Det er nok også derfor filmen går lige i hjertet.

STORM

Genre: Familiefilm

Instruktør: Giacomo Campeotto

Spilletid: 87 minutter

Distributør: Sandrew Metronome

Udgives: 23. marts 2010

Af Peter Kock Henrichsen

12-årige Freddie (Marcus Rønnov) bor alene sammen med sin far (Troels Lyby), og har egentlig en godt liv på trods af, at hans mor døde fem år forinden. Den bramfrie og kærlige nabo (Kirsten Lehfeldt) passer også godt på Freddie, med kortspil og hygge, når faren er på arbejde i politiet.

I skolen har mobberen Mads dog set sig sur på, at Freddie og klassekammeraten Anna er blevet gode venner, og på vej hjem fra skole skal Freddie pludselig betale “dummepenge” — alligevel får han bank af Mads og kumpanerne. I stor afmagt og ensomhed cykler Freddie hjem, og pludselig får han øje på en helt fantastisk hund. Det er forelskelse ved første blik, og da hundens ejer oven i købet mishandler dyret, beslutter Freddie sig for at bortføre og adoptere hunden.

Forfriskende familiebillede

Hvor man i Renée Toft Simonsens “Karla”-film skildrer fædre som nogen der ikke kan bygge et skur, har alkoholproblemer og ikke kan leve op til aftaler, og som desuden skal blande sig udenom når der er følelsesmæssige problemer, får vi et et helt andet og meget mere realistisk familiebillede i “STORM”. Det er virkelig et frisk pust i dansk børnefilm, at lave en far-søn konstellation der rent faktisk fungerer godt, på trods af, at både far og søn bærer på en stor smerte og sorg over morens alt for tidlige død.

“Marcus Rønnov er ganske simpelt et fund — han spiller fantastisk skuespil med en enorm troværdighed, i særdeleshed i de sværeste scener hvor han bliver mobbet. Blot ansigtsudtrykkene viser den fuldendte indlevelse.”

Unikke børneskuespillere

Marcus Rønnov er ganske simpelt et fund — han spiller fantastisk skuespil med en enorm troværdighed, i særdeleshed i de sværeste scener hvor han bliver mobbet. Blot ansigtsudtrykkene viser den fuldendte indlevelse. Anna (Frederikke Hjort Arentz) leverer lige så flot børneskuespil, og jeg var betaget over at hun i scenen, hvor Freddie vil have hende med over til “ham den klamme”, får sagt skrigende nej med sit kropssprog, men alligevel svarer “ja” for at være loyal overfor Freddie. Wauh, det er flot skuespil! Troels Lyby, Kirsten Lehfeldt, Jan Gintberg og Mille Dinesen er lige så troværdige, og jeg fik en skøn, varm følelse indeni, over at man kan lave børnefilm uden karikerede og fjollede voksne. Det er ikke blot unik børnefilm, men unik familiefilm, fordi man som voksen får en lige så stor filmoplevelse og -indlevelse. Desuden er der masser af voksenhumor i Troels Lybys kiksede, men stadig realistiske, flirt med søde Mille Dinesen. Jeg smilede stort!

Når alting lykkes

Historien er sød og hjertevarm, plottet er spændende og eftersom der er meget på spil for Freddie tiltager spændingen til actionfilm-niveau mod slutningen. Store dele af udfaldet er nemlig ikke givet på forhånd, som det ellers også altid er i danske børnefilm. Bo Tengberg leverer fantastisk flotte billeder, specielt nærbilleder, understreget af Søren Hyldgaards og Jacob Moths fascinerende underlægningsmusik, der er indspillet sammen med The City of Praque Philharmonic Orchestra. UfoYepha/Lis Sørensen leverer desuden et catchy og tidssvarende hiphop/rock-titelnummer. Alt fungerer og falder smukt i hak med hinanden. Jeg er virkelig imponeret og overrasket over, at dansk børnefilm kan levere sådan et kvalitetsbrag. En skøn sjældenhed der gik lige i hjertet. Jeg blev taget med STORM!

Kenzo – Storm

Hunden Kenzo er en to-årig Borderbasse – en af otte resultater af et møde mellem en Bordercollie og en fransk Basset Fauve de Bretagne. Han elsker al slags mad og er super lærenem. Til daglig er han servicehund og hjælper sin ejer med alle dagens små og store gøremål. Han ses ofte med et rød bandana og er generelt meget glad for at vise sig frem og være filmstjerne. Kenzo vejer 19 kilo og er 56 cm over ryggen.

“STORM”

• Lyd: Dansk
• Tekst: Dansk for hørehæmmede / norsk / engelsk

Ekstramateriale

• Bag om STORM
• Fraklip/slettede scener
• Musikvideo: UfoYepha feat. Lis Sørensen
• Teaser og Trailer