“Secret Life” er en skøn teenageserie, der er hadet af de amerikanske kritikere, elsket af seerne, og som gør op med de traditionelle, skamfulde betragtninger om teenagegraviditeter i USA. Der er masser af hygge, humor og glimt i øjet, men aldrig på bekostning af den seriøse, ærlige hovedhistorie. En vigtig serie for både teens og preteens!

‘The Secret Life of the American Teenager – Sæson 1’

Skabt af: Brenda Hampton

Genre: Teenage dramaserie

Spilletid: 7 timer 42 minutter (3 disc)

Distributør: Walt Disney

Premieredato: 6. april 2010

Af Peter Kock Henrichsen

I juli 2008 rullede ”The Secret Life of the American Teenager” første gang over skærmene i USA på kanalen ABC Family. Det er en serie som er hadet af kritikerne, og elsket af seerne. Den lange titel er der selvfølgelig ingen der kan huske, så serien bliver bare kaldt ”Secret Life”. Til juni tager USA hul på tredje sæson, mens vi her i Danmark netop kan se første sæson på DVD.

Det sker altid på ‘Bandcamp’

”Secret Life” handler om 15-årige Amy Juergens (Shailene Woodley) der går på Ulysses Grant High School. I USA har man fire trin i High School: ‘Freshman Year’, ‘Sophomore Year’, ‘Junior Year’ og ‘Senior Year’. Amy er netop vendt tilbage fra sommerferie, og påbegynder sit ‘Sophomore Year’, hvilket svarer til en dansk 10. klasse.

I skolens band spiller hun noget så komisk som valdhorn, men på Bandcamp, bandets sommerlejr, har Amy ikke kun holdt sit til sit Valhorn. Hun har været sammen med trommeslageren Ricky Underwood (Daren Kagasoff) – faktisk så meget sammen med ham, at der er kommet en positiv graviditetsprøve ud af det.

Tør ikke fortælle det til forældrene

Amy er knust. Hun tør ikke fortælle det til sine fordomsfulde forældre (spillet af Mark Derwin og ingen mindre end Molly Ringwald ”The Breakfast Club” (1985), og ”Pretty in Pink” (1986)), og hun tør heller ikke besøge sin egen læge, så de eneste der får det at vide er hendes bedste veninder. Selvfølgelig går der ikke lang tid inden hele skolen så også ved det, lige med undtagelse af – selvfølgelig – Ricky!

De skamfulde teenagegraviditeter

Første sæson af ”Secret Life” handler mest om Amys blandede reaktioner, da hun opdager at hun er gravid. Teenage-graviditeter har de sidste 50 år været det store emne i USA, da en stor del af befolkningen er mere religiøse og mindre seksuelt frigjorte, end vi er herhjemme.

Samtidig er mange unges moderne amerikanske drøm, at komme på College (universitetet), og disse karrieredrømme bliver selvfølgelig spoleret, hvis man få en baby som 15-årig. Serien gør op med disse skamfulde, konservative betragtninger omkring teenagegraviditeterne.

Hver person repræsenterer en holdning

Hver af hovedpersonerne i ”Secret Life” repræsenterer i store træk en velkendt amerikansk holdning til teenagegraviditeter. Amys forældre er dem der har karriereplaner på deres datters vegne.

Grace Bowman (Megan Park), skolens frontfigur hos cheerleaderne, kommer fra en dybt kristen familie, og repræsenterer synspunkter som nul-sex-før-ægteskabet samt abort-er-No-Go, og i den modsatte grøft finder vi Adrian Lee (Francia Raisa), som er skolens seksuelt erfarne og evige flirtende latina, som dyrker meget sex med Ricky. Ja! Amys Ricky.

Og endelig er der alle bipersonerne, Amys veninder, Amys fandenivoldske og pokkers charmerende lillesøster Ashley (India Eisley), skolens rådgiver, samt Amys læge, der hver især trækker Amy i alle mulige retninger.

Et realistisk mix

Personligt synes jeg, at karakter-blandingen giver en fantastisk dynamik og spænding. Selv om man i første afsnit tror, at hovedpersonerne kun repræsenterer en stereotyp holdning, viser det sig snart at hver enkelt rummer mange flere hemmeligheder og holdninger end man lige skulle tro. Pludselig afslører én af hovedpersonerne en ny side af sig selv, og alting ændres radikalt.

Handlingen er helt uforudsigelig, og det som Amy arbejder frem mod i to afsnit, kan pludselig blive ændret i det tredje. Desuden er Shailene Woodley trods sin unge alder, en formidabel skuespiller, og med sine store blanke øjne, og usikre holdning, udstråler hun præcis hvordan det er at være teenager i en stor kaotisk verden.

Hun er ikke skolens prinsesse, hun er blot den lille mus – som der måske er allerflest af på High School i den virkelige verden – som mest af alt iagttager alle de andre, og forsøger at indordne sig. Netop derfor virker serien utrolig ærlig og nærværende.

Den fandenivoldske lillesøster

Min store favorit, er Amys lillesøster Ashley, som i den grad ikke vil lade sig pådutte forældrenes mange krav til hvordan en pæn pige opfører sig. Ashley er en pudsig blanding af Goth og helt sig selv. Hun nægter at smile sødt, og når hun med sin skarpe hjerne gennemskuer forældrene og søsteren, siger hun straks ligeud hvad hun tænker. Det er utrolig sjovt, og det er befriende at se pigernes forældre komme til kort, når de bliver gennemskuet.

Vurdering

”Secret Life” fungerer virkelig godt! Det er en skøn serie at sumpe til i sofaen, og det er en serie som er vedkommende for de lidt yngre teenagere, og til dels også preteens. En gruppe som der ellers altid kun bliver vist ICarly- eller Hannah Montana-komedier for. Selvfølgelig er det hele meget amerikansk, men alligevel giver serien et godt billede af, hvordan det kan være under overfladen i en tilsyneladende lykkelig amerikansk familie.