Måske kender du den allerede – filmfestivalen i København? Den hedder BUSTER ligesom Buster Oregon Mortensen i Bjarne Reuters bog. Og selv om det er en børnebog og -film, skal du ikke tro at BUSTER kun er for små, små børn. Den er lige så meget for unge, og der er 169 film at vælge imellem, så der er helt sikkert også noget for din smag. 15 kroner koster billetterne, fordi der er så meget tilskud og støtte fra rare sponsorer, så måske skulle du bare skynde dig ind i programmet og finde DIN oplevelse i mørket …

Af Peter Kock Henrichsen
Måske ville du aller helst have været til filmfestival i sus og dus i Cannes i Frankrig, men når det nu ikke kan gøres for de 15 kroner du har tilbage af lommepengene, er det måske ikke så dumt at komme til filmfestival i København!?

Tag HF- eller gymnasieklassen med i biffen en formiddag

BUSTER-filmfestival bliver besøgt meget af folkeskolerne, men festivalen har også et særskilt ungdomsprogram netop for at HF- og gymnasieelever skal få lyst til at tage hele klassen med i biografen. Visningerne på hverdage ligger om morgenen/formiddagen, så I skal netop alliere jer med en lærer, der er frisk på at kombinere undervisningen med en biograftur.

Tager I for eksempel ind og ser den britiske Fish Tank, kunne I alliere jer, med jeres engelsklærer, og tager I ind og se den franske Beslutningen, om jødeforfølgelsen under 2. verdenskrig, er det måske jeres historie- eller fransklærer I kan lokke med. Mulighederne er mange, og I kan i det store PDF-program (følg linket nedenfor) se en oversigt over alle visninger på side 28/29. Tager I hele klassen med, så husk at bestille billetter i god tid, og husk at billetterne skal afhentes senest en uge efter bestillingen. Har I blot lyst til at tage alene ind og se filmene, kan I gøre det til weekendforestillinger, de to weekender som BUSTER dækker.

Vi har trukket nogle af filmene frem, så du kan blive lækkersulten:


Grusomme mig, USA, Chris Renaud, Pierre Coffin

Superskurken Gru har det ikke let. Hans mor har altid været uimponeret af ham. Det er lykkedes ham at stjæle både Eiffel-tårnet og Frihedsgudinden, men det var desværre miniature-modellerne fra Las Vegas. Fiaskoerne betyder, at hans kreditværdighed i Ondskabsbanken ikke er, hvad den har været. Men Gru får først hænderne rigtig fulde, da han adopterer tre forældreløse piger som led i en ond, ond plan om at stjæle månen. Gå ikke glip af årets animationsfilm
i 3D.


Beslutningen, Frankrig, Roselyn Brosh

Joseph er 11 år gammel og på vej hjem fra skole med en gul stjerne syet på sit tøj. Dagligt bliver han både hånet og hjulpet af folk i byen. Mellem venlighed og fjendtlighed har han og familien lært at klare sig i det tysk-besatte Montmartre-kvarter i Paris. Indtil den 16. juli 1942, hvor deres skrøbelige tilværelse krakelerer. ‘Beslutningen’ er den mest medrivende og bevægende fortælling om Holocaust siden ‘Schindlers Liste’ – om ofrene og bødlerne for et af 2. Verdenskrigs skammeligste kapitler.


Fish Tank, Storbritannien, Andrea Arnold

Andrea Arnold gentog med ‘Fish Tank’ bedriften fra debutfilmen ’Red Road’ og hjemtog juryens pris i Cannes. ’Fish Tank’s hovedperson hedder Mia (forrygende spillet af amatøren Katie Jarvis) og er konstant på kant med verden. Hun bliver smidt ud af skolen, og hendes venner lukker hende ude, men på en varm sommerdag kommer hendes mor hjem med en mystisk fremmed, der lover at ændre alt og fylde deres liv med kærlighed.