Sådan Piger!: Kærlighed, venner, selvværd, selvtillid, alkohol, tanker, sex, kærester, forældre, spiseforstyrrelser, menstruation og hundrede andre ting. Alle de problemer, du i en ganske almindelig hverdag støder på som pige og om de følelser, der er forbundet med problemerne, kan du nu læse om i din helt egen selvhjælpsbog.

Af Peter Kock Henrichsen

Titel:

“Sådan Piger!”

Forfatter:

Marianne Egense & Annlil Frolov

Sider:

128

Forlag:

Høst & Søn

Følelses-barometer:Sådan piger!- en bog for piger, om piger, skrevet af kvinder. En opslagsbog for piger om krop, seksualitet og følelser.

Hvis der er nogen, der synes, det er let at være pige i 2009, så bør de låses inde i en ganske almindelig folkeskoleklasse, lige indtil de kommer på bedre tanker. At være pige i dag har aldrig været sværere. For når medierne presser på, og piger skal leve op til at være lige så populære og perfekte som ”Hannah Montana” og kvinderne fra ”Sex and the City”, ja, så er der mange piger, der får det rigtig dårligt med sig selv.

Sex, kærester og spiseforstyrrelser

Heldigvis er Marianne Egense og Annlil Frolov på pigernes side og har skrevet opslagsbogen Sådan piger!, så piger kan få lov til at være forskellige, og piger kan få lov til at være sig selv! Bogen handler om kærlighed, venner, selvværd, selvtillid, alkohol, tanker, sex, kærester, forældre, spiseforstyrrelser, menstruation og hundrede andre ting. Alle de problemer, du i en ganske almindelig hverdag støder på som pige og om de følelser, der er forbundet med problemerne.

Alt det, du ikke vil spørge dine forældre om

Den første del om selvværd og selvtillid skal du helt klart starte med at læse, for uanset hvilke andre emner du senere læser i bogen, vil det i sidste ende handle om dit selvværd og selvtillid. Når du har dét på plads, er bogen bedst som opslagsbog, for den er spækket med så mange informationer, at du umuligt kan rumme det hele på én gang.

Sådan piger! kaster sig befriende og direkte ud i alle de spændende emner, som du ikke vil spørge dine forældre om, fordi det bare ville være for pinligt! Der er for eksempel gode tricks til at onanere eller gode idéer til, hvad man kan gøre, hvis man er forelsket i sin veninde og er blevet i tvivl, om man er lesbisk.

”HUSK: Jo større dit selvværd er, jo lettere er det at sige fra i alle situationer.”

Det handler altid om følelser

Det rigtig gode ved Sådan piger! er, at der netop står så meget om følelser. Drenge kan nogle gange have en evne til at skille krop og følelser ad, hvilket piger bestemt ikke gør. Endnu en god grund til at skrive en ren pigebog. Derfor handler afsnittene om fx sex også om, hvordan man følelsesmæssigt får det godt med at dyrke sex, eller modsat, måske får det godt ved ikke at dyrke sex. For bogens pointe er: ”det rigtige at gøre” er ikke noget, du skal slå op, men dét du selv har det bedst med.

Forløsende at være normal

Sådan piger! bløder op for alle de fordomme og krav, der gør det svært at være pige. Bogen er meget forløsende, og mange piger vil helt sikkert føle sig lettet, når de opdager, at de er helt normale, og at de fleste andre piger kæmper med lignende problemer. For at du også kan komme videre, giver bogen dig en masse praktiske løsninger, samt en masse links på hjemmesider, hvor du kan få mere information eller hjælp.

Gid alle piger kunne få bogen foræret

Bogen mangler i den grad fotos og tegninger, der kunne bløde lidt op for alle de kompakte informationer. Men selv uden dét, er Sådan piger! en rigtig god manual for piger (og drenge), og man kunne håbe på, at skolerne havde råd til at forære den til alle piger i 4. eller 5. klasse. Det er dog kun en opslagsbog, og er der et emne, du interesserer dig særligt for, skal du ned på biblioteket for at komme i dybden. Sex & samfund lavede i 2005 en kortlægning, der viste, at hver femte lærer i folkeskolen kun afsætter 2 timer til seksualundervisning i en klasses skoleforløb! 2 timer i en hel skoletid! Det er katastrofalt, og derfor er der al god grund til at læse selv. Sådan piger! er en rigtig god start, og vi må håbe der også en dag udkommer en ”Sådan drenge!”?