Min søster vampyren: Hvis du også gerne vil læse om den store modedille, de fredelige vampyrer der bliver venner med mennesker, men du endnu ikke er til de store tunge serier som Twilight, True Blood, Evermore (De udødelige) eller The Vampire Diaries, så er Min søster vampyren et rigtig godt sted at begynde.

Af Peter Kock Henrichsen

Titel:

“Min søster vampyren – Hvem er hvem?”

Forfatter:

Sienna Mercer

Sider:

196

Udkommer:

Februar 2010

Forlag:

Alvilda

Følelses-barometer:

13-årige Olivia har sommerfugle i maven, for hun er netop flyttet til byen Franklin Grove og skal begynde i 8. klasse. Det er svært, hvem man skal være venner og veninder med på sådan en første dag, men Olivia føler sig helt sikkert tiltrukket af Camilla, der sidder og sluger science fiction-bøger i frikvarterene. Olivia elsker selv bøger, specielt vampyr-serien om grev Vira.

Den underlige goth-pige virker bekendt

Skolens “populære” piger, Cheerleaderne (for det er en rigtig amerikansk skole vi befinder os på), er også ude efter Olivia. Cheerleadernes leder, Charlotte, inviterer Olivia til at spise med ved deres bord, men dér trives Olivia i hvert tilfælde ikke rigtigt. En pige som hun hverken kan finde ud af om hun kan lide eller ej, er Goth-pigen Ivy, der sidder et par pladser foran hende. Ivys blege hud, lange sorte kjole og sorte streger under øjnene virker meget dyster, men alligevel underlig tiltrækkende på en højest besynderlig måde.

Tvillingesøstre

Som dagene går, finder Olivia ud af, at hun har mere og mere tilfælles med Ivy. De har de samme ansigtstræk, er lige høje og pudsigt nok går de også rundt med den helt samme ring. Olivia har sin på fingeren, Ivy har sin i en kæde om halsen. Da de spørger hinanden om hvornår de har fødselsdag, og finder ud af at de er født samme dag, samme år og begge to er adopteret, er de sikre på, at de er søstre – tvillingesøstre oven i købet.

Tøjbytning på skolens toiletter

Det er en stor glæde at få en helt ny søster, når man hele sit liv har troet, at man er enebarn, og snart finder Olivia og Ivy også ud af, at de kan udnytte det. Med lidt make-up og tøjbytning på skolens toiletter, kan de bytte roller og give sig ud for at være den anden. En fantastisk leg, som også viser sig rigtig praktisk. Olivia forklæder sig som Ivy og skaffer Ivy en kæreste og går til nogen af Ivys dystre og hemmelige goth-møder. En dag i spisefrikvarteret går det dog op for Olivia, at hendes søster ikke kun er goth, for hun er ved at dø af at spise et stykke lasagne med hvidløg – Ivy er nemlig vampyr!

Første bind i serien

Min søster vampyren – hvem er hvem? er første bind i Min søster vampyren-serien. Den er for dig, der elsker at læse hyggelige, sjove bøger om teenagelivet på en skole, hvor der er magtkampe mellem de populære cheerleaderne + deres amerikansk fodbold-spillende drenge, Bæsterne, og de ikke populære: nørderne, bogormene og goths. Det lyder som en traditionel High School i Amerika, men Olivia og Ivy går i klasserne lige inden man kommer på High School, dét som hedder Junior High. Derfor er bøgerne også mest for dig der går i 4.-8. klasse, og endnu synes at vampyr-serier som Twilight er alt for tunge at komme igennem.

Frisk som Hannah Montana eller iCarly

Min søster vampyren er en småtyk bog, men den er skrevet med store bogstaver og i et let sprog, så du bare læser derud af. Der er også rigtig mange dialoger mellem pigerne, så bogen kommer til at virke frisk, ligesom amerikanske tv-serier som Hannah Montana og iCarly.

Uddrag af Min søster vampyren – Hvem er hvem?

“Okay.” Hun smilede, trådte et skridt tilbage og beundrede sit værk. “Lad os bytte tøj.” Hun og Ivy gik ind i hver deres toiletbås. Olivia tog sin bluse og nederdel af, foldede tøjet pænt sammen og sendte det under den blå metalskillevæg.
Tilbage kom en sammenklumpet pølse af sort stof fra Ivy.
Et minut senere åbnede Olivia døren og så på sig selv i spejlet. En gulvlang, sort blonde-nederdel var bare slet ikke hendes stil. På den anden side kunne hun godt lide slidsen i siden. Hun ville faktisk gerne prøve den sammen med sin grønne silkebluse og et par sorte hæle.
Pludselig gik døren til båsen ved siden af op.
Olivia så på sin søster, der gloede på deres spejlbilleder. Ivys øjne sprang frem og tilbage. Olivia spekulerede et øjeblik på, om Ivy havde svært ved at huske, hvilket spejlbillede der var hendes eget. Så fæstnede hun blikket på pigen i cowboy-nederdelen og den lyserøde slå om-bluse.
“Ret vildt, ikke?” sagde Olivia.

Træls oversættelse

Forfatteren Sienna Mercer er fra Canada men oversættelsen fra amerikansk til dansk er desværre ikke så god: Slangudtrykket “Totally!” som amerikanske unge bruger hele tiden, som hedder “Klart!” eller “Helt sikkert!” på dansk, er bare oversat til “Totalt”, og “Co-captain” til “co-kaptajn”, og det bliver endnu værre når du læser sætninger som “Det er bare så forrige århundrede.” og “Hun er FOR lyserød for OS at kende!”. Ens hjerne skal lige oversætte sætningen ord for ord til amerikansk, før man forstår den, men det kan jo ikke være meningen. Bogens oversætter skal jo genskabe sætningernes meninger som man ville udtrykke dem på dansk, og ikke oversætte ord for ord, som Google Translate ville gøre.

Flere fejl

I en telefonsamtale som Ivy har med Sophia, er der også pludselig byttet rundt på navnene, så der står “Olivia” i stedet for “Sophia”, og pigerne lærer om klorofyl i fysiktimen(!), hvor man i Danmark ville lære om det i biologitimen (da det er dét stof, som give planter deres grønne farve), og sidst i bogen hvor Olivia skal til Cheerleading-udtagelse, er der først 5 minutter til det begynder, og 4 minutter senere er der pludselig 9 minutter til det begynder. Det er alt sammen irriterende fejl der forstyrrer læsningen, for til sidst sidder man og tænker for hver hændelse: “Ah, mon det nu også er rigtigt, eller har de bare skrevet forkert igen?”. Der ryger helt klart (totally ;-)) en stjerne, på grund af alt det unødvendige sprogroderi.

Mange amerikanske piger vilde med Min søster vampyren

Alt i alt er Min søster vampyren – hvem er hvem? en utrolig hyggelig bog. Det er meget sjovt fundet på, med et univers af søde vampyrer, der kalder menneskerne for kaniner, så alt på Olivias og Ivys skole bliver en kamp mellem kaniner og vampyrer. Efter mange timers research på amerikanske-bogsider på nettet, kan jeg også konstatere, at der er utrolig mange unge piger, der er virkelig glade for netop dette første bind i Min søster vampyren-serien (My sister the vampire – Switched), og bruger meget tid på at identificere sig enten med “kaninen” Olivia, eller med vampyren, den goth-inspirerede Ivy. Så lige meget hvilken type du er, kan du altså finde en hovedperson, du kan identificere dig med i Min søster vampyren.

Jeg kom til at holde af både Ivy og Olivia, og specielt deres sjove tøjbytning inde på skolens toiletter.

Er du vampyrpigen Ivy eller kaninpigen Olivia?

Har du også læst Min søster vampyren – Hvem er hvem? Hvilken af pigerne ligner du mest? Goth-vampyrpigen Ivy eller kaninpigen Olivia? “Hop kanin hop!” 🙂