Vil man hinanden noget godt i denne verden, er det vigtigt at man ikke kun lever i en eventyrverden, men også kan se livet fra dets hårde men stadig meget smukke sider, som i ‘Winter’s Bone’. Filmen griber dig i et vedkommende drama, der er så langt fra ‘The American Dream’, man overhovedet kan komme.

Af Peter Kock Henrichsen

Titel:

‘Winter’s Bone’

Instruktør:

Debra Granik

Land:

USA

Produktionsår:

2010

Distributør:

Midget Entertainment

Udgives:

3. maj 2011

17-årige Ree Dolly (Jennifer Lawrence) bor i en gammel bjælkehytte i flækken Ozark, Missouri sammen med sin mor og sin lillebror og lillesøster. Moren er traumatiseret og indadvendt efter mange års stress fra farens mange kriminelle narkoaffærer, så Ree kan ikke gå i high school som andre på hendes alder, men er nødt til at være en mor for de tre andre familiemedlemmer.

Ree’s far, Jessup, er som vanligt ude på eventyr, så det kommer ikke bag på Ree, at den lokale sheriff dukker op og spørger hvor Jessup befinder sig. Det nye er, at Jessup har sat hytten og markerne som kaution for at han møder op i retten. Men Jessup har ikke givet lyd fra sig længe, og intet tyder på at han møder op til retsmødet. Ree er derfor tvunget til at finde Jessup inden en uge, for hytten og markerne er deres aller sidste håb i livet. Men i ‘Busiek State Forrest and Wildlife Area’, som Ozarks støder op til, er fattigdom grunden til, at der ikke meget lov og orden. Det bliver derfor en barsk opgave for Ree, at få oplysninger ud af naboer og fjerne slægtninge.

Et strejf ‘Twin Peaks’

‘Winter’s Bone’ forsøger ikke at imponere os, og derfor bliver det ekstra nemt at tage den ind og identificere sig med Ree. Alle skuespillerne, og ikke mindst Jennifer Lawrence, spiller så troværdigt at man straks glemmer det er film. Og selvom tempoet ikke er højt, blev jeg fanget og interesseret lige fra første scene. Der er en gåde, der skal løses, og Ree’s modparter er alle så hemmelighedsfulde og mystiske, at det kun er hendes bedsteveninde Gail (Lauren Sweetser) man overhovedet stoler på. Der er et lækkert strejf af 90’er tv-serien ‘Twin Peaks, men heldigvis ikke så meget, at det bliver overnaturligt.

Forfriskende anderledes

Selvom ‘Winter’s Bone’ har et dystert og tungt tema, er den forfriskende anderledes, fordi det ikke er en Hollywood-film, der skildrer det urealistiske, overoptimistiske drømmeliv i Amerika, som de fleste amerikanske film gør. I Ozark, Missouri, ser vi USA’s fattigdom, sådan som vores danske fotograf Jakob Holdt har skildret den i årtier. En hverdag hvor store områder er plaget af stofmisbrug, unge teenagemødre der aldrig har turde drømme om college, og en fattigdom der er så dyb og knugende, at mange familier ikke aner hvordan de skal få råd til aftensmad.

Som ‘Roseanne’ vs ‘The Cosby Show’

‘Winter’s Bone’ foregår i et realistisk dystopia, som alt for ofte bliver gemt væk bag ‘The American Dream’. På mange måder minder den mig om den amerikanske skuespiller og entertainer, Roseanne Barr, der lavede tv-showet ‘Roseanne’, hvor forældrene tilhører arbejderklassen, har hærgede møbler i et rodet hjem, og tre helt normale børn med sorger og problemer i skolen. ‘Roseanne’ var netop et modspil til Bill Cosby’s ‘The Cosby Show’ om akademikerfamilien Huxtable, der lever i et Hollywood-overklasse-hjem og pacer deres børn ustandseligt, så de kan komme på det rigtige college. En serie, der uden tvivl var morsom, men også på sigt gav mange amerikanere brækfornemmelser, fordi den spillede på værdier som var så langt fra deres egen hverdag. Nogle gange har man bare mere brug for at se virkeligheden, og det fik vi lov til i ‘Roseanne’ og nu også i ‘Winter’s Bone’.

Katniss i ‘Hunger Games’

‘Winter’s Bone’ kan give dig et nyt billede af hvordan amerikanske teenagere også lever. At ikke alle unge går i high school og drømmer om paranormal romancer. At man kan være så økonomisk presset, at man overvejer at melde sig til forsvaret, blot for pengenes skyld. Jeg elsker realistiske film som ‘Winter’s Bone’, fordi de gør en klogere på livet og gør ens tolerance større.

Vidste du forresten, at Jennifer Lawrence spiller hovedrollen som Katniss Everdeen i filmatiseringen af ‘The Hunger Games’ (‘Dødsspillet’)? Filmen er allerede optaget og postproduktionen er påbegyndt, så den kan blive klar til biograferne til foråret 2012.