Mens vi venter på ‘The Hunger Games’: Den lille guldfarvede sladredrossel, som den kaldes på dansk, er et kæmpe symbol gennem hele bogserien og har blandt andet givet navn til den sidste bog i serien og et tilnavn til Katniss senere hen i bøgerne.

Af Josefine Mariendal Huus
Mockingjay pin’ens historie starter, da en af Katniss’ veninder, Madge, giver hende den som et symbol fra hendes hjem, Distrikt 12, inden hun skal ind i arenaen. Dog findes Madge ikke i ’The Hunger Games’-filmverdenen til manges skuffelse – deriblandt min. I stedet er the den et Everdeen-arvestykke, som Katniss får af Prim.

Forvandlet til smykke af Dana Scneider

Filmudgaven af the Mockingjay pin er skabt af kvinden Dana Schneider. I December 1998 efter hun så en forsmag på filmen ’The Matrix’, længedes hun efter at designe smykker til filmene. Derfor flyttede hun til LA, hvor hun ikke kendte en sjæl. To år senere designede hun bæltespænder, manchetknapper og andet tilbehør til efterkommeren ’Matrix Reloaded’, og sidenhen har hun lavet smykker til over fyrre forskellige film.

Schneider er unik inden for smykke- og filmverdenen. Hun arbejder selv med sine materialer helt fra bunden og bruger mange forskellige slags, deriblandt træ, plastic, metal. Hendes yndlings er dog guld, sølv og bronze. Hun udformer vox figurer, som så senere produceres til det egentlige smykke hos et lille firma i Brunswick, Maine, USA.

Lavet ud fra bogens forside

Mockingjay pin’en er ikke Dana Schneiders originale design; den er lavet ud fra illustrationen på forsiden af den engelske udgave af ’The Hunger Games’ bogen. Dog glædede opgaven hende alligevel, som hun selv siger:

”Jeg var henrykt over at blive spurgt om at lave den. Den er uundværlig for alle tre bøger. Den var faktisk meget svær at lave. Jeg er stolt af måden, den er kommet til at se ud på.”

Kæmpe merchandise-marked på vej

Har du ikke fået fat i en pin endnu? Forbliv rolig. Jeg tror, vi kan forvente et kæmpe merchandise-marked, når vi rykker tættere på ’The Hunger Games’ premieren til marts. Ligesom i The Capitol kan det måske hurtigt blive en trend at gå med the Mockingjay pin: halskæder, ure, bogbind, hårpynt – den bliver måske endda at finde på undertøj! Det er aldrig godt at vide, før det er over os.

Kildeangivelser: