‘Chronicle’: Hvad ville du gøre, hvis du pludselig kom i besiddelse af overnaturlige evner?

Af Peter Kock Henrichsen

Titel:

‘Chronicle’

Instruktør:

Josh Trank

Land:

USA

Distributør:

20th Century Fox

Premieredato:

19. april 2012

Følelses-barometer:


“Andrew (Dane DeHaan), Matt (Alex Russell) og Steve (Michael B. Jordan) er helt almindelige teenagere – tre unge mænd med hver sin personlighed og med de problemer, der følger med, når man går i gymnasiet, får nye venner og udforsker nye sider af en konstant omskiftelig tilværelse. De er ufuldkomne, kejtede og til tider dumdristige.
De er, med andre ord, som de fleste andre teenagere.

Som så mange unge mennesker i dag er de totalt optagede af at dokumentere deres eget liv, hvor trivielt, eller i deres tilfælde usædvanligt, det end er. For Andrew, Matt og Steve er stødt på noget, der ligger uden for deres – og alle andres – fatteevne. Det, de er stødt på, giver dem grænseoverskridende telekinetiske evner – eller det, man normalt kalder superkræfter.

De er nu i stand til så godt som alt. De kan flytte genstande alene ved tankens kraft, smadre biler, hvis de vil. Og de kan lære at flyve … den største drøm af alle.

Men så begynder det at gå galt …”

Troværdig og mørk

Sådan lyder synopsen til ‘Chronicle’, og det er ikke overraskende en rigtig teen-film, men en virkelig spændende af slagsen. Det, jeg allerførst faldt for, er måden Andrew, Matt og Steve er rigtige drengerøve på. I de fleste amerikanske teen-film, hvor et par high school-gutter beslutter sig for – eller tvinges på – en fælles mission sammen, føles oplevelsen mest karikeret og lalleglad, men i ‘Chronicle’ virker high school-miljøet og drengenes kynisme troværdig og mørk — også selv om historien bygger på en gang overnaturlige evner i form af telekinese.

Superhelte på en realistisk måde

Temaet er ligesom i både eventyr og filmatiseringer af tegneserie-superhelte, drømmescenariet om at få og forbedre superevner. Men hvor superhelte normalt altid redder verden fra skurke og naturkatastrofer, har vores tre venner en mere naturlig og menneskelig egoistisk tilgang: nemlig fristelsen til at gøre deres eget liv bedre, sjovere og skaffe sig fordele, de ellers ikke ville kunne opnå.

Suveræne Dane DeHaan

Andrew Detmer, i øvrigt helt spilles helt suverænt af Dane DeHaan, er så den af fyrene, der ikke kan holde den gensidige aftale om at begrænse telekinesen. Han har nemlig en syg mor, der har behov for dyr medicin og en alkoholisk, voldelig far, der gør det hele værre. Samtidig kan Andrew ikke sole sig i popularitet i skolen, som Steve kan, så han har ikke voldsomt meget overskud at gøre godt med.

På mange måder er det forudsigeligt, at telekinesen skal misbruges og hele scenariet skal optrappes, men det gjorde ikke ‘Chronicle’ ringere, da dramaet rørte mig på en helt speciel måde. Jeg tror, det var rutsjebaneturen fra drengenes fælles og ret sjove joyrides, den første times tid af filmen, til den dystre, uundgåelige virkelighed, der for en gang skyld fik en teenagefilm til føles ligeså blandet og forvirret, sørgelig og lykkelig, som et rigtig teenageliv føles.

Uden at sige for meget om slutningen, ville det rent faktisk være muligt at lave en opfølger til ‘Chronicle’. Jeg kan ikke helt blive enig med mig selv om jeg ønsker det eller ej, for det er også meget rart, at ikke alle film skal splittes op i fire dele over fire år eller mere, som vi er vant til fra ‘Twilight’, ‘Harry Potter’ og ‘Hunger Games’.

VIND 2 BILLETTER TIL ‘CHRONICLE’

Konkurrence-spørgsmål:
— Hvem af de tre unge fyre har medvirket i ‘True Blood’-tv-serien?

Svar: Dane DeHaan (som Timbo). Vindere: Maja Poulsen, Simone Hagemann, Sebastian Larsen, Maria F Andersen, Mia Sjöberg

Regler: Når du deltager, accepterer du, at konkurrencen kun er for børn og unge til og med 25 år. Vinderne vil blive slået op i denne rubrik den 22. april 2012.