Jazzmusikken svinger, trusser forsvinder og rygterne svirrer! Har du ligesom jeg også altid drømt om at opleve de brølende 20’ere med improviserende jazz, glitrende frynsekjoler og lange perler? Så læs anmeldelsen af F. Scott Fitzgerald’s ‘Den Store Gatsby’!

Af Klara, 21 år

Titel:

‘Den Store Gatsby’

Forfatter:

F. Scott Fitzgerald

Oversat af:

Jørgen Nielsen

Originaltitel:

‘The Great Gatsby’

Sider:

189

Udkom:

Udgivet første gang i 1925
Genudgivet i 2012

Forlag:

Gyldendal

Følelses-barometer:

Nick Carraway lejer et lille hus på Long Island og oplever fascineret, hvordan naboen Jay Gatsby i sin kæmpe mansion holder vilde og ekstravagante fester hver eneste weekend, hvor jazzmusikken svinger, trusser forsvinder og rygterne svirrer. En aften bliver Nick indbudt til et af hans selskaber, og der opdager han, at ingen af de mange, mange gæster kender Gatsby personligt. Man ved ikke engang, hvordan han ser ud!

Lidt efter lidt vinder Nick den mystiske Jay Gatsbys tillid, og derfor er han i stand til at fortælle historien om den Store Gatsby. Det viser sig, at Gatsby som ung og fattig løjtnant har forelsket sig dybt i den rige og legendariske skønhed Daisy. Forelskelsen er gensidig, men Gatsby bliver sendt til militærtjeneste under 1. verdens krig, og Daisy gifter sig med en anden mand.

For at vinde Daisy tilbage opbygger Gatsby sin rigdom på sprutsmugling og holder disse blændende fester, der kunne leve op til Daisys ødsle livsstil. Gatsby er en drømmer med én drøm for øje. Og hun er drømmen, så al rigdom og succes eksisterer kun for hendes skyld. Lykkes der mon Gatsby at indfri sin drøm og vinde Daisy tilbage?

Gådefuldhed og realisme er bogens kerne

Den Store Gatsby er blevet opbygget som en erindringsfortælling, hvor 29-årige Nick Carraway er bogens jeg-fortæller og observatør, der ser tilbage på denne ene sommer i 1922 på Long Island – en ø i delstaten New York – hvor han lærte den mystikomgærdede Jay Gatsby at kende.

Gatsby er den person, hele bogen kredser sig om, så selvom han er hovedpersonen, så kommer man ikke til at kende ham bedre end Nick gør. Det at Nick er bogens fortæller og ikke Gatsby gør, at Gatsby virker som en meget mystisk personlighed i bogen, hvilket er bogens kerne. Det er F. Scott Fitzgeralds mening, at Gatsby skal forblive gådefuld selv for mig som en læser. Han og hans mystik er blevet den drivkraft, der driver mig videre i læsningen og får mig til at begære mere.

Bogen er så virkelighedstro, at jeg har tjekket på nettet om det omtalte baseball-liga, World Series i 1919, og personnavne som Gatsby virkeligt var rigtige! Ja, der eksisterer en skandale omkring World Series 1919, hvor 8 spillere tog imod penge for at tabe kampen med vilje. Men personerne i romanen er desværre fiktive.

Baggrund i bogen

Den Store Gatsby er en fiktiv samtidsroman, det vil sige en fiktiv roman skrevet samtidigt med den virkelige tid, hvilket er Amerika i 1920’erne, også kendt som de brølende 20’ere med jazztiden, hvor jazzmusikken kom til sin fulde ret som en rytmisk og improviseret musikgenre, og forbudstiden, hvor spiritus ved loven blev forbudt i alle stater, og spritsmugling blev derfor en stor og succesfuld forretning.

Moralen i 20’erne er også generelt meget løssluppent, da spiritusforbuddet gør det mere spændende for folk at smugle flere flasker champagne ind til en fest. Regler er jo til for at blive brudt! Med den store mængde spiritus bliver folks hæmninger smidt ud ad vinduet, så de giver den gas og begår mange dumme fejltagelser.

Den minder om…

Jeg synes ikke umiddelbart, ‘Den Store Gatsby’ minder om nogen anden bog, jeg tidligere har læst. Men ligesom klassikere – der ofte er samtidsromaner! – som Jane Austens ‘Stolthed og Fordom’ og Bram Stokers ‘Dracula’, kan det være en god ide at læse lidt om, hvad det er for en tid, ‘Den Store Gatsby’ foregår i, før man begynder på bogen.

Uddrag af ‘Den Store Gatsby’

Jeg så igen på Daisy, som begyndte at stille mig spørgsmål med sin lave sitrende stemme. Det var en af den slags stemmer som øret følger op og ned, som om hver replik er et arrangement af toner der aldrig mere vil blive spillet. Hendes ansigt var bedrøvet og yndigt med noget strålende over sig, strålende øjne og en strålende, lidenskabelig mund, men der var en spænding i hendes stemme som mænd, der havde holdt af hende, havde svært ved at glemme.

Bedømmelse

Jeg har givet bogen en samlet karakter på 5 ud af 6 stjerner. Det bliver ikke 6 stjerner, fordi bogen er en smule for kort. Jeg synes, den godt kunne tåle et par kapitler mere. Det ene kapitel kunne fortælle noget mere om hvordan forholdet mellem Gatsby og Daisy er. Det andet kapitel kunne fokusere på jazztiden, da det jo kunne give læseren bedre forståelse for hvordan personerne i den tid typisk tænker og hvorfor de handler som de gør.

Det, der trækker bogen op, er, at hele historien med de mange beskrivelser bliver utroligt levende inden for mit blik, og jeg bliver helt og fuldkomment opslugt af Gatsbys længsel efter Daisy. Jeg føler Gatsbys længsel som min egen, og jeg bliver, ligesom alle de mænd, fortryllet af Daisy’s underskønne væsen. Det er som at se en film, så levende er historien, og jeg har (endnu) ikke set nogen af de seks filmatiseringer af bogen, der findes.

Længes du efter at opleve de brølende 20’erne, så læs F. Scott Fitzgerald’s ‘Den Store Gatsby’. Hans bog anses nemlig i dag for at være den roman, der allerbedst indfanger essensen af den vilde, provokerende og charmerende jazztid. Derfor er den også blevet en klassiker!

Uddrag af ‘Den Store Gatsby’

”De bor i West Egg, Hr. Carraway,” bemærkede miss Baker fuld af foragt. ”Jeg kender nogen der.”
Jeg begyndte – ”Jeg kender ikke en eneste –”
”De må kende Gatsby.”
”Gatsby?” spurgte Daisy. ”Hvilken Gatsby?”