PRIVATE-serien: Nogle forfattere kan skrive i timevis, og man føler ingenting. Andre kan bare ramme virkeligheden, så man genkender den og tror på den med det samme. Kate Brians Private-serie om Reed Brennan, Easton Academy og Billings-pigerne, er ved at indtage Danmark med samme fart, som den har gjort det de sidste 4 år i USA.

Af Peter Kock Henrichsen

Titel:

“Private (Private 1)”

Forfatter:

Kate Brian

Sider:

208

Udkom:

2009

Forlag:

Carlsen

Følelses-barometer:


15-årige Reed Brennan kæmper mod forstadens tragiske kedsommelighed i Croton Pennsylvania. Hvis hendes liv fortsætter ud af det gale spor, skal hun gå på klamme Croton High School og blive boende hjemme hos sin syge, bitre og medicindopede mor og sin elskede men ynkelige far, der forsøger at holde familiebilledet samlet, selv om det allerede er gået i tusind stykker.

Den ulykke kan Reed ikke bære, og hun søger derfor stipendium til at komme ind på privat-kostskolen Easton Academy i Connecticut – en high school, hvor USA’s bedste lærere underviser staternes rigeste elever, eller måske snarere: underviser elever, der har staternes rigeste forældre.

Den almindelige pige på den snobbede skole

Da Reed både modtager stipendium og kommer ind på Easton, viser virkeligheden sig at være knapt så rosenrød, som hendes drømme. Reeds familie har aldrig ejet en krone, og Reed har været enspænder hele sit folkeskoleliv og har aldrig haft veninder, af frygt for at de skulle se sandheden om hendes mor. For at få lov til at blive på Easton, skal hun nu banke sig selv fagligt og socialt op på højeste niveau i løbet af få uger. En fuldstændig uoverskuelig og urealistisk opgave.

I lære hos Eastons herskerinder

Men Reed har viljen, og til at hjælpe sig med projektet, vælger hun indirekte Billings-pigerne: Eastons herskerinder, der bor på skolens fineste kollegium. Og i stedet for at hænge ud med de mere almindelige piger på Easton, går Reed nu en hård tid i møde som laveste person i Billings-hierakiet. Ikke engang Thomas, den rige Easton-fyr Reed brænder varm på, kan Billings-pigerne acceptere.

Private-succesen i USA

Private er første bind i Kate Brians Private-serie om Reed Brennan, Easton Academy og Billings-pigerne. Serien har haft så stor succes her hjemme, at der i 2009 og 2010 er blevet oversat hele 10 bind fra amerikansk til dansk. I USA blev første bind udgivet i 2006, og der er indtil videre udgivet 12 bøger i serien, samt en “prequel”, altså en forløber, Last Christmas, der fortæller om Ariana Osgood og Thomas, inden Reed møder dem i bind 1. Bind 13 og 14 forventes udgivet i USA her i 2011. De amerikanske bøger har flere gange ligget på “New York Times Best Seller list” og tv-selskabet CBS har filmatiseret Private, fordi fans har efterspurgt det igen og igen.

Grebet af Private

Jeg blev rent faktisk grebet af Private, altså bind 1, inden jeg overhovedet vidste hvor populær serien er i USA og hvor mange bøger der eksisterer. Reed som jeg-fortæller, understøttet af et hav af realistiske tanker, gør at man identificerer sig med hende med det samme. Reed er meget ærlig over for sig selv, og de håb og drømme og mindreværdskomplekser vi alle går rundt med – måske specielt som teenagere – afspejler sig i alle hendes tanker og handlinger. Lige som alle andre mennesker, vil Reed gerne have så meget som muligt ud af ungdommen og livet, og derfor balancerer hun hele tiden på grænsen af hvad man kan tillade sig at gøre for egen vindings skyld, men uden at blive alt for uvenner med andre. Reed udvikler sig igennem hele romanen og beskæftiger sig med farlige ting der kan ende gruelig galt, uanset om det er følelsesmæssigt med kæresteriet med Thomas, eller det er de fysiske og psykologiske prøver Billings-pigerne udsætter hende for – og det skaber spændingen.

Uddrag af Private

Den overjordiske pige snoede sig ud af sin venindes arme og snurrede hen til vinduet og stoppede brat op. Mit hjerte stod helt stille, fordi jeg fik et chok, men det varede lidt, før det gik op for mig, at hun kiggede direkte på mig. Jeg troede hun var faldet i staver, men så nu, at det stik modsatte var tilfældet. Hun kiggede lige igennem mig, rundt om mig, op og ned af mig, ja, hun endevendte mig med sit blik. Jeg blev flov og skyndte mig at kigge væk, som om jeg var optaget af noget på mit værelse, men der var ikke noget at stille op. Jeg blev nødt til at kigge igen. Da jeg gjorde, stod hun og holdt gardinerne åbne med udstrakte arme. Hun stirrede stadigvæk.
Jeg var åndeløs. Jeg var blevet opdaget. Men jeg kunne ikke kigge væk. Ville hun sladre til sine veninder? Ville hun melde mig? Kunne man blive smidt ud af Easton for at lure? Jeg kiggede igen og prøvede med en viljesanstrengelse at vinde hende sympati. Prøvede at få hende til at holde tæt. Der gik et langt øjeblik, hvor ingen af os rørte sig.
Så smilede hun ganske let og trak gardinerne for med et ryk.

Tusindvis af gråtoner

Reed, Thomas og Billings-pigerne (Noelle, Ariana, Kiran, Taylor), har så meget personlighed og er så præcist beskrevet, at jeg troede på dem 100%. Og konflikterne imellem dem, er som tusindvis af gråtoner. Intet er sort/hvidt og forsimplet i Private. Man læser om unge mennesker af kød og blod og konflikter kan opstå på et splitsekund, blot på grund af en forkert bemærkning i kantinen. Lærerne og studiemiljøet på Easton giver akkurat det samme sug i maven, som hvis man selv havde siddet på skolebænken.

Kate Brians unikke forfattergave

Selv om set-up’et i Private: den nye pige, der starter på en snobbet high school, er noget man har set, hørt og læst mange hundrede gange tidligere, er Private-serien alligevel helt unik. Hvis jeg lige kunne forklare hvorfor serien skiller sig ud, med to sætninger, kunne vi alle sammen lige lure tricket af og bliver verdens bedste forfattere. Men jeg må vende tilbage til, at Kate Brian er en af de bedste kokke jeg har mødt på skrift. Hun ved lige præcis hvilke ingredienser der skal i, og hvor meget af hver, så det bliver den rigtig smagsoplevelse og det perfekte helhedsindtryk. Nogle forfattere kan skrive i timevis, og man føler ingenting. Andre kan bare ramme virkeligheden, så man genkender den og tror på den med det samme – dén gave har Kate Brian.

PRIVATE – Den officielle amerikanske hjemmeside