PRIVATE-serien: ‘Afsløring’ byder på et forfriskende nyt syn af Easton Academy. Reed falder nemlig i graderne, og overraskende nok kommer vi til at opleve livet i det nedslidte og almindelige kollegie, Pemberly Hall.

Af Peter Kock Henrichsen

Titel:

‘Afsløring’ (Private 8 )

Forfatter:

Kate Brian

Oversat af:

Elisabeth Kiertzner

Originaltitel:

‘Revelation’

Sider:

231

Udkom:

2010

Forlag:

Carlsen

Hjemmeside:

PRIVATE the series

Følelses-barometer:(SPOILER! Bøgerne i serien ‘PRIVATE’, udgør en sammenhængende historie. Hvis du ikke har læst de foregående bøger, spolerer du handlingen, hvis du læser videre!)

Alle har set Reed og Dash røre hinanden, kysse hinanden og taget tøjet af hinanden. Det blev nemlig optaget på video til ‘Arven’ uden Dash og Reed opdagede det, og videoklippet susede hurtigt fra smartphone til Iphone blandt eleverne på Easton Academy. Selv om det er slemt nok, er det værste for Reed, at hun er “kommet til” at have et one-night-stand med Noelles kæreste, for selv om Reed troede, at Dash var Noelles eks, var de pludselig begyndt at komme sammen igen inden ‘Arven’.

Kriminalassistent Hauer opsøger samtidig Reed på skolen og fortæller, at han nu er helt sikker på, at Cheyenne ikke begik selvmord men blev myrdet. Da Reed har det bedste motiv til at være morderen, og Ivy Slade, der har det næstebedste motiv men samtidig et vandtæt alibi, spreder rygterne sig hurtigt på Easton. Reed går nu for både at være bitchen, der snuppede Noelles kæreste til ‘Arven’ og som forinden myrdede Billings formand, Cheyenne.

Pludselig falder Reed i graderne, hurtigere end hun kan stave til:
N-o-e-l-l-e-L-a-n-g-e.

Kærkommen gave

Da Reed i mine øjne faktisk var begyndt at blive lidt af en bitch og opførte sig ligesom Noelle, var det en kærkommen gave for mig, da Reed pludselig mister det meste af det hun har opbygget på Easton. Sidst i 7’eren, ‘Ambitioner’, havde jeg nemlig større sympati med Ivy Slade og Josh, og det er ret kejtet at læse en bog, hvor man bedre kan forstå en af bipersonerne frem for hovedpersonen.

Easton set fra en ny synsvinkel

Selv om Reed har været meget usikker på sig selv – ligesom alle andre unge – de første år på Easton, har vi aldrig rigtig set hende som udstødt og mobbet. Og i en verden, hvor Billings-pigerne tog al opmærksomheden på skolen, er det faktisk utrolig forfriskende at se Easton fra de almindelige elevers synsvinkel og opleve det almindelige og nedslidte kollegie Pemberly Hall. Hvis historien blot var fortsat med Reed som en ny Noelle, havde jeg nok mistet lystet helt til at læse videre i ‘PRIVATE’, men igen lykkedes det Kate Brian at puste nyt liv og virkelig meget spænding i endnu et bind.

Overraskende spændende igen igen

Der er nogle ting jeg ikke helt synes stemmer i plottet til sidst, men dem vil jeg selvfølgelig ikke nævne her. Det kan også være svarene kommer i bind 9 ‘Det tabte paradis’. Men alt i alt stor glæde og overraskelse over, at ‘Afsløring’ var så pokkers spændende.

Uddrag af ‘Afsløring’:

Eneværelserne på Pemberly var noget af det mest deprimerende, jeg nogensinde havde set. De gamle trægulve var ridsede og hullede og en størknet plet bredte sig ud fra under enmandssengen. Alle de gamle, snuskede møbler var skubbet ud mod væggene – sengen til venstre, skrivebordet ligeud, kommoden til højre – så der lige præcis var plads nok i midten til at kunne komme igennem. Over sengen var et højt, smalt vindue, der havde afskallet maling på karmene, og som lignede noget, der ville falde af, hvis jeg prøvede at åbne det. Jeg vendte mig om for at tjekke skabet ved siden af døren. Det var en tiendedel så stort som det på Billings og havde en foldedør i imiteret træ.
I sammenligning med mit værelse på Billings var dette en fængselscelle – en virkelig, virkelig kold fængselsescelle.