PRIVATE-serien: ‘Mistanke’ er det sidste bind, der er oversat til dansk, og historien kan for den sags skyld også godt slutte her, for der er en fin afrunding til sidst uden cliffhangers. Realiteten er dog, at Kate Brian har skrevet videre, så der på amerikansk også eksisterer 11. ‘Scandal’, 12. ‘Vanished’ og 13. ‘Ominous’, samt forhistorien (prequel) ‘Last Christmas’, der fortæller om Ariana’s og Thomas P’s forhold.

Af Peter Kock Henrichsen

Titel:

‘Mistanke’ (Private 10)

Forfatter:

Kate Brian

Oversat af:

Elisabeth Kiertzner

Originaltitel:

‘Suspicion’

Sider:

195

Udkom:

2010

Forlag:

Carlsen

Hjemmeside:

PRIVATE the series

Følelses-barometer:(SPOILER! Bøgerne i serien ‘PRIVATE’, udgør en sammenhængende historie. Hvis du ikke har læst de foregående bøger, spolerer du handlingen, hvis du læser videre!)

Reed Brennan opholder sig stadig på ferieøen St. Barts (Saint Barthélemy). ‘Det tabte paradis’ ender jo med verdenshistoriens største cliffhanger, fordi Reed bliver smidt i vandet fra en lystyacht. Da serien nok ville have lidt svært ved at fortsætte uden jeg-fortæller Reed, bliver hun fisket op igen og overlever selvfølgelig mordforsøget. Det lokale fransktalende politi tror dog ikke meget på hendes historie, og hælder mest til at hun er faldet overbord i en kæmpe brandert.

Reed har nu hele tre uheldige episoder på St. Barts. Først var hun ved at ryge ud over en klippe i en rideulykke, dernæst løb en jetski løbsk med hende på åbent hav, og nu dette hvor hun har ligget og trådt vand i 3 ½ time. Reed aner ikke hvem hun kan stole på længere og planlægger at tage hjem til sine forældre med det samme, for at holde nytåret der. Men igen får Noelle overtalt hende til at blive og Uptons søde, bekymrede smil hjælper også godt med til det.

Langtfra en af de bedste

‘Mistanke’ er langtfra en af de bøger i ‘PRIVATE’-serien, som jeg synes bedst om. Der har været nok drama på St. Barts, og jeg synes egentlig det var lidt deprimerende, at vi ikke bare kunne få Reed tilbage til Easton Academy eller hjem i Croton, Connecticut hos hendes forældre. Uptons gentagne charmeindtog er også overromantiske, der mangler noget kant og noget modspil, men det er selvfølgelig også derfor Reed keder sig en lille smule. Men det gør altså også som læser.

Efterhånden urealistisk

‘PRIVATE’ serien står for mig som en brandspændende kollegie-serie og nu er den blevet tryllet lidt om til en sukkersød kærlighedshistorie med urealistisk ‘De 5’-dramatik. Reed bliver af nogle af bipersonerne beskyldt for at være én, der trækker død og ulykke i sit kølvand, og med bind 9 og 10 er det ved at være en meget rammende og præcis beskrivelse. Det er efterhånden ret urealistisk, at det netop er Reed, der altid skal udsættes for det værst tænkelige, når de andre Billings-piger er betydeligt mere bitchede. Så måske er Kate Brian i virkeligheden ved at løbe tør for idéer?

Sidste bind på dansk

‘Mistanke’ er det sidste bind, der er oversat til dansk, og historien kan for den sags skyld også godt slutte her, for der er en fin afrunding til sidst uden cliffhangers. Realiteten er dog, at Kate Brian har skrevet videre, så der på amerikansk også eksisterer 11. ‘Scandal’, 12. ‘Vanished’ og 13. ‘Ominous’, samt forhistorien (prequel) ‘Last Christmas’, der fortæller om Ariana’s og Thomas P’s forhold, og endnu en prequel, ‘Book of spells’, der fortæller historien om hvordan Billings-kollegiet opstod i 1915.

Vi har forsøgt at spørge forlaget Carlsen flere gange om de sidste bind bliver oversat til dansk, men de har ikke svaret nogen af gangene, så da det er over et år siden, at bind 10 ‘Mistanke’ blev udgivet, må vi betragte det som at de sidste ‘PRIVATE’-bind ikke oversættes til dansk. Så hvis du gerne vil følge Reed Brennan og Billings-pigerne det aller sidst stykke, skal du til at bestille bøger på amazon.co.uk.