De udødelige: Ever var engang en helt almindelig pige, indtil en voldsom trafikulykke vendte op og ned på hendes liv. Før var hun den populære pige på skolen, men ulykken har haft sine konsekvenser, og hun er nu blevet outsideren. Historien rørte mig til tårer og har sat sit præg i min hverdag.

Af Anne Mette Bach Jeppesen, 20 år

Titel:

“Evermore (De udødelige 1)”

Forfatter:

Alyson Noël

Sider:

352

Udkommer:

2010

Forlag:

Alvilda

Følelses-barometer:Den 16-årige pige Ever er den eneste overlevende, da hele hendes nærmeste familie brutalt omkommer i en trafikulykke. Hun må nu bo hos sin tante i Californien, og ikke længe efter opdager hun, at nærdødsoplevelsen har givet hende nogle skræmmende evner, hvor hun kan se menneskers auraer og læse deres tanker. Før var hun den mest populære pige på skolen, men nu er hun i stedet blevet outsideren og freaken. Alt er vendt 180 grader for hende.

Den gådefulde og forvirrende fyr Damen dukker op

Men da den nye mystiske elev Damen dukker op på skolen, ændres alting. Damen er hamrende lækker fyr og ubeskrivelig flot, men det føles også som om at hun kender ham. Han er den eneste person hun har mødt, hvor hendes evner ikke virker – og hver gang han siger noget, stopper det tilstrømningen af alle de andres tanker. Men hvorfor har hun følelsen af at hun kender ham? Og hvad er det for en skræmmende, skrækindjagende og jaloux pige fra hans fortid, der pludselig truer hendes ønskede forhold til Damen?

”De udødelige” har haft stor succes verden over og udkommer i 35 lande.

Evermore er første bog i serien ”De udødelige” om Ever og hendes liv som dramatisk ændrer sig. I USA er der blevet solgt mere end 4 mio. eksemplarer af den amerikanske udgave som udkom i februar 2009. Den har også ligget nr. 1 på ”New York Times Best Seller list”. De næste to bøger i serien, er allerede blevet oversat til dansk, og den fjerde i serien udkommer den 9. marts. I samme forbindelse, udkommer der en ny serie fra Alyson, der handler om Evers lillesøster Riley Bloom. Der bliver i alt 6 bind i ”De udødelige”, og de sidste kommer ud på dansk i år. Bogens genre er fantasy, men indeholder også aspekter fra vampyr og blod genren.

Twilight-inspiration og dårligt sprog?

Forfatteren Alyson Noël skriver på en måde, der lukker læseren ind i bogens univers. Jeg har dog hørt at den engelske version er langt dårligere, end den danske angående sproget. John Lysmand har oversat den fra engelsk til dansk, og det lader til, at han har gjort et fremragende arbejde med oversættelsen, hvis det er sandt at sproget er bedre i den danske udgave. Jeg blev dog stadig fanget og betaget af historien. Det er også tydeligt at se at Alyson Noël har hentet noget inspiration fra Twilight. I starten grinede jeg lidt af det, men jo længere man kom ind i bogen, jo mere faldt det i baggrunden og blev ligegyldigt.

Uddrag af Evermore

”Jeg vil helst ikke tale om det,” siger jeg og stirrer forbløffet på de flydende kugler, som nu er blevet dybrøde og danner en tulipan.
”Hvad vil du så tale om?” hvisker han, mens han igen ser på mig med de der øjne. Som to bundløse afgrunde, der suger mig ned i dybet.
”Jeg vil slet ikke tale,” hvisker jeg og holder vejret, da hans læber møder mine.

Evermore vs. The Vampire Diaries

Evermore har umiddelbart nogle af de samme faktorer som i The Vampire Diaries. Hovedpersonerne bliver begge ramt af en forfærdelig ulykke, som sker i starten af bogen. Den brutale ulykke påvirker dem lidt på samme måde. De bærer begge rundt på en hemmelighed, som helst skal holdes skjult. I begge bøger er der en der forsøger at ødelægge det for henholdsvis Stefan og Elena, og Ever og Damen. Bøgerne har dog hver især deres charme.

Uddrag af Evermore

Jeg stirrer omkring mig med åben mund, mens jeg prøver at fatte, hvad der er sket, og da jeg til sidst vender mig mod Damen og stirrer anklagende på ham, trækker han bare på skuldrene og siger: ”Det var jo præcis det, jeg prøvede på at undgå.”
”Jamen hvad er det du har gjort?” Jeg stirrer igen på alle de slatne kroppe, og jeg kommer til en frygtelig erkendelse. ”Du gode gud, du har slået dem ihjel! Alle sammen!” råber jeg, og mit hjerte hamrer så hårdt, at jeg er sikker på, at han kan høre det.

En god erstatning, hvis man trænger til at læse andet end Twilight

Historien om Ever har virkelig rørt mig dybt, fordi jeg nok kunne identificere mig med hende på nogle områder. Jeg glæder mig utrolig meget til at få læst de næste bøger i serien, og høre mere om hvad der sker videre i Evers liv. Selvom ”De udødelige” ikke handler om vampyrer, så er der alligevel mange ting der går igen i genren, og hvis man ligesom jeg, kunne bruge et lille pusterum fra Twilight (har selv læst de her bøger 8 gange), True Blood eller The Vampire Diaries, er dette helt klart et godt bud til hvad man kunne læse i stedet. 🙂

Bøgerne i ”De udødelige”:

De udødelige 1, Evermore: Er udkommet på dansk.
De udødelige 2, Blå måne: Er udkommet på dansk.
De udødelige 3, Skyggeland: Er udkommet på dansk.
De udødelige 4, Sort ild: Udkommer den 9.3.2011 på dansk.
De udødelige 5, Natstjerne: Udkommer den 8.6.2011 på dansk.
De udødelige 6, For evigt: Udkommer den 6.10.2011 på dansk.

Har du læst Evermore på engelsk?

Jeg har ikke selv læst Evermore på engelsk, så det kunne være interessant at vide hvad I mener omkring sproget i den engelske udgave, hvis I har læst den? Hvad mener I egentlig om lighederne der er til Twilight? Er det okay, forfatteren bruger nogle af de samme ting, og er det noget I tænker over?