‘Lying Game’-serien: Da jeg havde læst ‘Den enes død’ var jeg ikke et sekund i tvivl om at jeg ville elske ‘Sandhed eller konsekvens’, og ganske rigtigt, jeg elskede hver lille del af bogen. ‘Den enes død’ var god, ‘Sandhed eller konsekvens’ var fantastisk.

AF NATACHA, 19 ÅR

Titel:

‘Sandhed eller konsekvens’
(Lying Game 2)

Forfatter:

Sara Shepard

Oversat af:

Louise Urth Olsen

Originaltitel:

‘The Lying Game’

Sider:

320

Udkom:

18. januar 2012

Forlag:

Politikens forlag

Følelses-barometer:


(SPOILER! Bøgerne i ‘Lying Game’-serien udgør en sammenhængende historie. Hvis du ikke har læst den første bog, spolerer du handlingen, hvis du læser videre!)

Det er nu 2 uger siden Sutton døde og Emma trådte ind i Suttons liv. Emma har Suttons venner, familie og nu begynder Emma også at ligne Sutton mere og mere. Emma fandt ud af at Sutton slet ikke døde i Snuff-filmen, men at det først var senere henne. Ethan afslørede Emma, han ved nu, at hun ikke er Sutton, men hendes tvillingesøster.

Det er dagen efter Suttons 18 års fødselsdag, og Emma har besluttet sig for, at hun vil prøve at finde Suttons morder en gang for alle, og Ethan har lovet, at han vil hjælpe hende. Sutton og hendes veninder legede en leg der hed ”Til kanten”, og den leg skadede en masse mennesker. Derfor er der mange mennesker, der kunne ønske Sutton død.

Udover det kan det også være svært at finde morderen, når man selv skal spille personen, der er blevet myrdet, planlægge Homecoming-festen og en campingtur med veninderne — de veninder som har så mange hemmeligheder og som kunne være Suttons mordere. Emma har samtidig fået følelser for Ethan, som hun så inderligt vil være sammen med, hun synes bare, at det er et dårligt tidspunkt.

Første indblik af bogen

Jeg fik ‘Sandhed eller konsekvens’ på samme tid som ‘Den enes død’. Jeg har længe kunne tænke mig at læse bøgerne, så jeg synes, at de så spændene ud da jeg fik dem. Allerede det lille citat der står på forsiden af Sandhed eller konsekvens fik mig op at køre, der står: “mit perfekte liv var en løgn. Nu vil jeg gøre alt for at finde sandheden.”

Da jeg begyndte at læse ‘Sandhed eller konsekvens’, var jeg solgt. Allerede fra prologen vidste jeg, at denne her bog ville være fantastisk. Det var det, der gjorde, at jeg læste ‘Sandhed eller konsekvens’ på to dage. Jeg kunne ikke stoppe med at læse, jeg var så spændt på at se, hvad der ville ske efterfølgende. Jeg bladrede og bladrede i bogen, for jeg ville så gerne finde ud af hvem Suttons morder var. Inden jeg havde set mig om, havde jeg læst bogen færdig.

Minder om Den enes død

‘Sandhed eller konsekvens’ minder på mange punker om ‘Den enes død’. Det er selvfølgelig den samme handling med Emma, der har overtaget Suttons liv, men måden bøgerne er skrevet på, minder meget om hinanden. Som skrevet i ‘Den enes død’-anmeldelsen, bruger Sara Shepard mange beskrivelser i sine bøger. Jeg synes bestemt, at det er et plus, da det gør det meget nemmere at læse. Man føler, at man selv står og kigger gennem Emmas øjne, og derfor ser, hører, lugter og føler præcis hvad Emma gør. Det gjorde, at jeg levede mig helt ind i bogen, og følte at jeg var en del af den. Jeg følte, at jeg ligesom Sutton, stod fra sidelinjen og kiggede på.

Vi har stadig at gøre med en 3.-personsfortæller og en jeg-fortæller. Jeg-fortælleren er Sutton, der ser alt gennem Emmas øjne. I første bog syntes jeg, at det var forstyrrende, fordi jeg blev nødt til at gå tilbage i teksten. I bog to, havde jeg vænnet mig til det, så her forstyrrede det mig slet ikke. Ligesom i ‘Den enes død er’ der flashbacks fra Sutton, det er noget af det, jeg synes er rigtig godt. Det giver et indblik i Suttons liv fra dengang Sutton var Sutton. Det, der også er godt er, at det er skrevet i nutid. Normalt er jeg ikke så glad for nutid, men at Suttons flashbacks er i nutid viser at hun – ligesom læseren – hører historien for første gang. Hun har selvfølgelig oplevet det dengang hun levede, men efter hun er død, kan hun ikke huske noget og er derfor ligeså ”blank” som læseren.

Overraskelser

Der er flere gange i bogen, hvor man tror Emma har fundet ud af noget, men så finder hun en logisk forklaring og man sidder tilbage med følelsen; hvad skete der lige der? Emma har i denne bog besluttet sig for, at nu skal hun finde ud af hvem Suttons morder er. Emma gør en masse ting der giver hende en masse ballade og man sidder selv og tænker; hvad skal det føre til og hvordan kan det hjælpe?

I ‘Sandhed eller konsekvens’ bliver man konstant overrasket, der sker hele tiden nye ting. Bogen er så uforudsigelig, som den kan blive. Der er et specielt sted i bogen – når de er ude på campingturen – der fik mit hjerte til at galopere af sted i høj fart. Da det specielle stykke skete, kunne jeg ikke stoppe med at læse, og jeg vidste at det var her, bogen var mest spændende. Jeg kan selvfølgelig ikke sige hvad det var der fik mit hjerte til at galopere, dét må I selv læse jer til.

Den typiske kærlighed

Sandhed og konsekvens har selvfølgelig en masse kærlighed med også. Garret har slået op med Emma (han tror det er Sutton), og Emma er egentlig kun glad for det, for hun har kun øje for Ethan. Jeg sad og håbede for Emma og Ethan gennem hele bogen. Det var tydeligt at mærke på Emma, hvor meget hun holdt af Ethan og bare ville være sammen med ham. Hun følte ikke, hun kunne, for hvad nu hvis det gik galt? Ethan var den eneste, der vidste, hvem hun virkeligt var og som var hendes ven, fordi hun var Emma og ikke Sutton. Han havde jo også lovet at hjælpe hende. Alt det kunne Emma ikke smide over bord på grund af sine følelser.

At holde ting skjult for sin veninde

Alle veninderne i bogen, Emma (som Sutton), Laurel, Madeline og Charlotte holder hemmeligheder for hinanden. Emma kan mærke, at der er noget galt med Madeline (Suttons bedsteveninde). Men da Emma spørger Madeline, siger hun bare, at det er lige meget. Da Emma spørger de andre piger om den 31. august (den dag Sutton døde) siger de til hende, der ikke var nogle af dem der vidste, hvor hun var den dag. Det er typisk veninder altid holder noget skjult for hinanden, og det gør de også i ‘Sandhed eller konsekvens’. Sutton kan mærke, at Madeline er følsom overfor den 31. august, men hvorfor ved hun ikke. Hun ved også at der er noget galt med Laurel, når hun taler om den dag, og når hun nævner noget om den til Charlotte, kigger hun bare hen på Madeline. Det er tydeligt at pigerne holder noget skjult om den dag, men hvad? Og hvorfor? Udover Suttons tre veninder hører vi også en masse om Twitter-tvillingerne og at de også har nogle hemmeligheder fra den 31. august.

Uddrag af ‘Sandhed eller konsekvens’

Hendes hoved snurrede, og hun tænkte på aftenen før, da han havde fortalt hende, at han var ved at blive forelsket i den pige, der havde overtaget Suttons liv. At han var ved at forelske sig i hende. En anden pige ville vide, hvordan hun skulle gribe den sag an. Emma havde en liste i sin dagbog med titlen Sådan flirter du, men hun havde aldrig afprøvet nogle af teknikkerne i praksis.
Knæk.
Emma rettede sig op med et sæt og drejede hovedet til højre. På den anden side af banen, næsten skjult bag et træ, kunne hun se det svage blå lys fra en mobiltelefon, som om der stod nogle lige der og holdt øje med dem.”Kan du se det derovre?”
”Hvad?” hviskede Ethan.
Emma drejede atter hovedet. Men der var kun mørke, og hun fik en ubehagelig fornemmelse af, at nogen havde set – og hørt – det hele.

Alt i alt

Alt i alt er ‘Sandhed eller konsekvens’ meget bedre end ‘Den enes død’. Hvis man har læst den første bog og kunne lide den, vil man elske bog to. Den er meget mere spændende og meget mere gennemført en den første bog. Jeg var helt vild med den første bog og troede ikke at det kunne blive bedre, det kunne det så åbenbart godt. Derfor tænker jeg lidt, om jeg vil falde ned af stolen når jeg læser den tredje bog. Man skal have læst den første bog for at kunne følge med, så der er ikke noget med at springe den første bog over, man gør i hvert fald sig selv en kæmpe bjørnetjeneste. Bogen er til det unge publikum 13-18 år, og har man set eller læst ‘Pretty Little Liars’-serien vil man også kunne lide ‘The Lying Game’-serien.

Den tredje bog i serien hedder ‘Øjnene der ser’ og udkommer juni 2012.