Kage: Let it be said: Jeg elsker kager! Jeg elsker at læse om dem, kigge på dem, lave dem, se andre lave dem og ikke mindst at spise dem, og bogen ’Kagedage’ fra britiske The Hummingbird Bakery opfylder alle mine krav til en god bagebog.

Af Camilla

Titel:

‘Kagedage – The Hummingbird Bakery’

Forfatter:

Tarek Malouf

Fotos:

Kate Whitaker

Oversat af:

Ulla Oxvig

Originaltitel:

‘Cake Days – Recipes to Make Every Day Special’

Sider:

255

Udkom:

2. august 2012

Forlag:

Lindhardt og Ringhof

Bare at sidde og kigge i ‘Kagedage’ var en oplevelse i sig selv! Designet var vildt lækkert. Forsiden havde en stribe stof, som gav bogen et eksklusivt look. Bogen var inddelt i mærkedage i løbet af året, så man nemt kunne finde inspiration til årstidens kage. Nogle sider i bogen havde fået et lækkert, og til kagen passende, farvesplash, og da ’Hummingbird’ betyder ’kolibri’, kunne man rundt i bogen finde indlagte lækre grafiske kolibrier i årstidens farver, hvilket bidrog til et lækkert finish.

Alle kagerne præsenterede sig virkelig godt på billederne, men for mig er det også enormt vigtigt at de er til at lave i et privat køkken, så jeg udvalgte fem opskrifter, satte en dag af hos en veninde, og inviterede nogle til at komme og spise kage:

Citronsandkage med birkes

Bogen lovede at ricottaosten ville gøre kagen saftig, og citronsiruppen over den, ville give kagen et syrligt pift, og det skal jeg lige love for. Den var et stort hit! Lækker, luftig, saftig og frisk, og citronsiruppen trængte på en gang ned i kagen og gjorde den lækkert snasket i toppen og lagde sig rent oven på kagen, hvilket gav en frisk smag. Kagen var meget nem at lave, og den ville være perfekt at have med til at dele ud af.

Ostemuffins med chili og majs

Herefter forsøgte vi os med en af bogens opskrifter på madmuffins. Vi var enige om, at det var en rigtig god idé med madmuffins, og de her havde bare en virkelig lækker smag og konsistens. Igen var de lette at lave, og den bagvedliggende smag af chili var helt tilpas, så de ikke var stærke, men havde bare det der strejf af frugt og noget, der prikkede lidt på tungen.

Karamelsnitter med marshmallows

Jeg havde virkelig frygtet for karamelmassen i denne her opskrift, men det var virkelig nemt. Kagen bestod af en forbagt tærtebund, en karamelmasse med peanutbutter hældt ud over, og mini marshmallows og grofthakkede nødder drysset på. Så skulle den lige køle lidt, så karamelmassen kunne blive til en lidt stivere fudge, hvilket gjorde det muligt at skære i kagen.


Første indtryk var, at den var lidt klam — virkelig alt for sød og lidt vammel. Nogle i selskabet gjorde endda indsigelser imod peanutsmagen, som blev beskrevet som ”for gennemtrængende”. Derfor blev der ikke spist så meget af den. Nu er det bare sådan, at jeg før har haft held med at fryse karamelfudge. Det bliver ikke hårdt, men får en kold og lækker konsistens, og marshmallows bliver ”sprøde”, når de er frosne. Så jeg skar kagen ud og smed det hele i fryseren, og senere på dagen kunne vi så nyde en omgang frosne karamelsnitter, hvilket alle var helt vilde med. Selv peanuthaderen ville have et ekstra stykke. Så det tip vil jeg godt give videre.

Espresso-cupcakes

Da det er uden for sæson for chokoladekaffebønner, løb vi for første gang ind i, at der var noget, vi ikke kunne få. Men jeg synes selv, at det blev okay med vaffelrørne i stedet. Vi havde også lidt vanskeligheder med, at der skulle espressokaffepulver i, hvilket skulle opløses i 2½ dl varm mælk. Muligvis mente bogen instantkaffepulver, men vi var i tvivl, så vi brugte en stærk kop espresso fra maskinen, hvilket giver 1 dl kaffe, og erstattede sødmælken med 1½ dl fløde for at få mere fedt i, nu der manglede 1 dl mælk. Det gav et udmærket resultat og en cupcake, der virkelig smagte af kaffe, hvilket var super delikat.

Minicupcakes med mojito

Minicupcakes med mojito lavede vi som almindelig størrelse cupcake. En Mojito er en drink med rom, lime, mynte, sukker og danskvand, og jeg synes virkelig at denne cupcake har fanget essensen i drinken. Det var virkelig en frisk oplevelse med en underlæggende sød tone. Først bagte vi en mynte/lime/citron-cupcake. Så hældte vi en rom/sukker-lage over den varme cupcake, som trængte ind i kagen og gjorde den lækker og snasket i toppen. Til sidst kom man en mynte/lime/citron/rom-frosting på den afkølede kage, hvilket smagte rigtig friskt og godt og havde en meget dæmpet smag af rom, så det var lækkert uden at smage igennem af alkohol. Vi lod to børn smage, og de elskede dem (der er meget lidt rom i)!

Alt i alt

Overordnet set var det en rar oplevelse at arbejde med bogen. Det var nemt at anskaffe næsten alle ingredienserne i et større supermarked, alle opskrifterne var skrevet på et let og forståeligt sprog, og alle ”fagtermer” var forklaret på en note i bunden af opskriften. Nogle gange kunne sproget godt blive lidt for popsmart, som da oversætteren et sted har valgt at bruge ordet ”überlækre”. Men det er sjældent.

Sidst i bogen er der en tip-sektion, hvor man får tip til bagningen, og ved hjælp af billeder bliver man guidet til at få sin frosting pæn og til ekstra idéer til pynt og udstyr. Der er også en liste med sider på nettet, hvor man kan købe ekstra udstyr, som jeg dog aldrig fik behov for.

Jeg fandt det på en måde lidt komisk at sidde med en britisk bog om amerikanske kager, men så igen er det jo The Hummingbird Bakery’s koncept, ‘at kunne købe lækre amerikanske kager i London’. Jeg har læst alle opskrifterne i bogen igennem, og personligt var der ikke én af de 100 opskrifter på cupcakes, tærter, lagkager, småkager, sandkager, muffins, madmuffins, snitter og cheesecakes, som jeg ikke havde lyst til at afprøve. Hele bogen var simpelthen et overflødighedshorn af sødt til enhver lejlighed, om det så er Tiramisu-cupcakes til en date, eller et stykke kardemommekage til din urtete, så har denne bog opskriften. Så det bliver bestemt ikke sidste gang, jeg bager noget fra denne bog.