‘Skriv i sandet’ er enhver dansklærers våde drøm – men vent! Inden du løber skrigende bort, og råber ”jeg gider sgu da ikke læse en bog, min dansklærer ville elske”, så er det faktisk en rigtig god bog. Ja, okay. En novelle-samling om én weekend i Tórshavn på Færøerne, fra 10 forskellige unges perspektiv, lyder måske ikke just som den næste bestseller. Men det ændrer ikke på det faktum, at det var en fængende, spændende og anderledes ungdomsbog, som kan anbefales til alle – også selvom du ikke er dansklærer.

Af Signe, 22 år

Titel:

‘Skriv i sandet’

Forfatter:

Marjun Syderbø Kjelnæs

Originaltitel:

‘Skriva í Sandin’

Oversat af:

Hugin Eide

Sider:

185

Udkom:

25. oktober 2012

Forlag:

Forlaget Torgard

Følelses-barometer:

Skriv i Sandet er en novellesamling, der fortæller historien om en weekend, gennem 10 forskellige par øjne. Den fortæller historien om de to veninder, Erla og Bjørt, der bliver uvenner på grund af en dreng. Historien om Tróndur, den lækreste fyr i Tórshavn, som både piger, og hans bedste ven, Súni, hungrer efter. Historien om Rani med den syge mor. Ásla, den populære pige, Rebekka med spiseforstyrrelsen og Jann, den tykke dreng. Der er mange forskellige personligheder på spil i Skriv i Sandet, og det er en af de ting, der gør den til en rigtig god bog.
Med de 10 forskellige fortællinger, når man nemlig ikke at blive træt af nogle af karaktererne, og hver novelle bringer et friskt pust, som giver en lysten til at læse videre.

Åh nej!

En af de værste ting ved at gå i skole, er, når ens lærer fremviser den perfekte bog, og beder en, om at læse den. Oftest er det bøger som ‘Den Kroniske Uskyld’, ‘Zappa’, eller ‘Nordkraft’, som alle er rigtig gode bøger – bare ikke når de er blevet valgt af din lærer.

Derfor var jeg også lidt nervøs for ‘Skriv i Sandet’, for bagsideteksten fik den til at lyde præcis som en af de bøger, mine lærere ville have elsket.
For én gangs skyld, var det dog ikke min lærer, der havde valgt bogen – og det gjorde altså det hele lidt sjovere. For i stedet for at holde øje med alle symbolerne, karakterbeskrivelserne og hensigten med bogen, kunne jeg læne mig tilbage og bare nyde den!

Mange temaer

Selvom jeg ikke behøvede at holde øje med temaerne i bogen, er det nu alligevel svært, ikke at komme ind på dem. Der er nemlig noget for alle. De 10 noveller er fortalt af 10 forskellige unge, og der er både spørgsmål om venskaber, homoseksualitet, stoffer, kærlighed, spiseforstyrrelse, alkohol og det klassiske helvede, som alle teenagere nok kan nikke genkendende til: problemer med forældrene.

Sammenhæng

En anden ting, der er med til at gøre bogen spændende, er, at alle 10 noveller hænger sammen. De viser flere sider af samme sag, og det er virkelig interessant. Især fordi alle karaktererne er nogen, man kan genkende fra virkeligheden. Der er både den lækre fyr, den populære pige og den tykke dreng, og man kan opleve hele sagen fra alle deres perspektiver. Det giver et twist til bogen, som jeg er helt vild med.

Oversættelsen

Der er dog ikke kun gode ting ved ‘Skriv i Sandet’. Jeg var lidt skuffet over oversættelsen. Nu kan jeg personligt ikke læse færøsk, men der er flere steder, hvor jeg synes, at oversætteren er sluppet lidt let fra det. Det er småting, men alligevel noget der irriterer mit øje og gør læseoplevelsen lidt mindre god. Et eksempel kunne være ”Tróndur får sig ringe i ørerne”, som ikke er uforståeligt, men heller ikke er korrekt. Det er som sagt småting og ikke noget, der gør bogen umulig at læse, men stadig et irritationsmoment.

Frygt ikke!

Men alt i alt: lad være med at flygte. Hvis du er heldig nok til, at din dansklærer beder dig om, at læse ‘Skriv i Sandet’, så vær glad! Nyd den! Og hvis ikke du er så heldig – så læs den selv. Selvom du måske tænker: ”Åh nej, unge på Færøerne? Kedeligt!” Så læs den alligevel.

Jeg havde det på præcis samme måde, men på intet tidspunkt kedede jeg mig. At den foregår på Færøerne, giver faktisk bare et friskt pust til de omgivelser, man er så vant til at læse om. Der er nemlig ikke den store forskel på en flot fyr fra Tórshavn, og en flot fyr fra København.
Sidst, men ikke mindst – jeg lover, at jeg ikke er en dansklærer i forklædning, jeg mener det virkelig: Læs den.

Uddrag af ‘Skriv i sandet’

”Mere sprit!” siger Jann og Tóki i kor ude ved Bodanes og griner højt. Det er kun de to, der griner. Súni sidder bare og tager dybe sug af cigaretten og blæser ud i den kolde aftenluft.
Men Erla mærker ikke nogen kulde, det summer varmt i hendes ene ben, der ligger ind mod Tróndurs.
”Tag dig sammen, pige!” siger hun til sig selv, men kan ikke lade være med at sidde og smile. Hun kigger på hans hånd, der har lagt sig på hendes lår. Vil gerne røre ved den igen.
”For fanden, Erla, er du ikke kommet ud af puberteten endnu?!” Hun skælder ud på sig selv, men føler sig fuldstændig let indvendig, det kilder hele vejen op i siden og ud i armen. Hun kan mærke, at han ser på hende. Så gengælder hun hans blik. Hvor lyseblå øjne kan man have?