PRIVATE-serien: Hamrende spændende, lidt fræk, dødromantisk og fuldstændig uundværlig! Vi har ventet alt for længe på, at ‘Last Christmas’ blev oversat til dansk, så nu hapser vi den engelske udgave. Er du også meeega-‘PRIVATE’-fan, og har du også gået og mukket over, at de tre sidste bøger aldrig blev oversat, så begynd at læse engelsk nu. ‘Last Christmas’ er nemlig en rigtig nem Young Adult-roman at komme igennem, hvis du aldrig har læst engelske ungdomsbøger i din fritid før.

Af Peter Kock Henrichsen

Titel:

‘Last Christmas’
(The Private Prequel)
(Private #0.6)

Forfatter:

Kate Brian

Sider:

263

Udkom:

7. oktober 2008

Forlag:

Simon & Schuster Books for Young Readers

Series Website:

PRIVATE the series

Følelsesbarometer:

(SPOILER! Bøgerne i serien ‘PRIVATE’, udgør en sammenhængende historie. Du bør mindst have læst de første fire bøger i serien, inden du kaster dig over denne forhistorie, ellers spolerer du handlingen, hvis du læser videre!)

Er du også ivrig læser af ‘PRIVATE’-serien, og har du læst alle de 10 bind, der er oversat til dansk, så ved du også, at Ariana Osgood, Noelle Langes værelseskammerat på Billings, har haft noget kørende med Thomas Pearson. Den samme Thomas, som Reed Brennan kaster sig over allerede i seriens første bind.

Kate Brian – som jo i virkeligheden hedder Kieran Scott – fik så mange opfordringer til at skrive mere om Arianas og Thomas’ affære, at hun til sidst besluttede sig for at realisere den og skrive forhistorien. Den er kommet til at hedde ‘Last Christmas’, og den foregår lagt inden Reed overhovedet begynder på skolen, nemlig i Arianas junior year, og hvis du ikke kan huske det, så kommer Thomas først til skade i Arianas senior year. Pudsigt nok begynder bogen også i Arianas senior year, hvor uddraget nedenfor er fra. Det er altså på de allerførste sider, at man hører, hvad pigerne gør ved Thomas. Og så kommer det store hop tilbage i tiden:

Vil ikke have taget sin mødom i Dr. Ryans skihytte

Ariana er junior. Hun kommer sammen med Daniel, og de har lovet hinanden, at ikke vil være jomfruer længere, så på deres 1-årsdag, er det meningen, de skal i seng sammen. Ariana er dog så skræmt ved tanken, at hun stikker Daniel en undskyldning om, at hun ikke vil miste sin mødom på et simpelt kollegieværelse. Daniel er skuffet, men lyttende, og han foreslår derfor, at de gør det i juleferien, hvor Ariana skal tilbringe ferien sammen med Daniel og hans forældre, Dr. og Mrs Ryan, i deres noble skihytte i bjergene i Vermont.

Ariana er derfor ikke i særlig godt humør til skolens julefest, lige inden Vermont-turen. Hun har ikke lyst til lange erotiske stunder på kamintæppet i Daniels forældres skihytte. Mest af alt vil hun gerne flyve ned til Atlanta og holde jul med sin mor, der hele Arianas liv er røget ind og ud af psykiatriske hospitaler. Men Arianas mor mener, at Daniel er det bedste, der overhovedet kan ske for Ariana, så for at glæde sin mor holder Ariana fast i sine planer for juleferien.

Ariana bliver den ‘uartige pige’

Det er dog kun indtil Thomas Pearson begynder at flirte med Ariana. Hun er overbevist om, at hun ikke er interesseret i Thomas, men alligevel får han tirret hende så meget, at hun kommer til at tage ham lidt på låret, og fra det øjeblik kalder han hende ‘uartige pige’, hvilket også tænder hende lidt. Eller måske rettere så meget, at hun slet ikke kan koncentrere sig om at få skrevet sin sidste skoleopgave. Hun kan ikke få udsættelse, og den skal afleveres inden skolen lukker ned klokken 18 sidste dag. Men Daniel skal allerede af sted til Vermont om formiddagen, så Ariana skuffer ham og siger, at hun bliver nødt til at skrive færdig, og så må hun tage til Vermont med toget.

Det er egentlig også hendes plan, lige indtil hun finder ud af, at hun er alene på skolen med Thomas Pearson! Ydermere tager en snestorm til, så hovedvejene lukker og alle bliver rådet til at blive inde. Og så begynder Arianas romantiske mareridt først for alvor.

Uddrag from ‘Last Christmas’

Suddenly her headlights caught something. Someone. Someone slumping limply from a pole.
Thomas.
“No!” She slammed on the brake pedal and swerved violently, barely missing him. Hands shaking, Ariana fumbled with the lock and opened the door, leaving the car’s headlights on.
“Thomas!” Her voice sounded small in the open, deserted expanse around them. Thomas’s head lolled forward, his chin grazing his chest. He groaned and mumbled someting Ariana couln’t understand. Panic bubbled in her throat as she stared in disbelief at the figure in front of her, as if she was seeing him like this for the first time. Had they really left him in this condition? His arms and legs were tied to a pole with thick rope, and a black mesh bag was draped over his head. His chest and torso were covered with scratches from where her friends had jabbed him with tree branches. Dried blood encrusted a cut on his shoulder. The shirt he’d been wearing was on the ground, next to the baseball bat Noelle had forgotten to take with her when they’d left not even an hour ago.
Ariana’s heart twisted painfully in her chest. How could she have let this happen? She’d never meant to hurt him, had only gone along with Noelle’s plan so she wouldn’t suspect anything.

Skønt at være tilbage i Billings House

Det var fuldstændig vidunderligt at komme tilbage til Billings House, efter så lang tid, hvor jeg har gået og savnet hovedpersonerne og håbet på, at forlaget Carlsen ville oversætte de seks sidste bøger i serien: ‘Scandal’ (Private #11), ‘Vanished’ (Private #12), ‘Ominous’ (Private #13), ‘Vengeance’ (Private #14), ‘The Book of Spells’ (Private #0,5) og ‘Last Christmas’ (Private Prequel, Private #0,6). Det kom så ikke til at ske, så nu anmelder vi de originale amerikanske bøger.

Med vilje at Ariana bliver skildret af en 3.personsfortæller

Ariana bliver i ‘Last Christmas’ skildret af en 3.personsfortæller. I resten af serien er vi vant til, at Reed er førstepersonsfortælleren, og det er derfor helt med vilje, at Kate Brian ikke også lader Ariana være førstepersonsfortæller. Det skaber selvfølgelig lidt mindre identifikation med Ariana, men igen, det er også meningen, fordi du jo først og fremmest skal identificere dig med Reed i ‘Private’-serien.

Træg opstart, men så bliver det hamrende spændende og dødromantisk

Bortset fra en voldsom begivenhed lige i starten af bogen, er de første 20-30 sider lidt tunge. Kate Brian forsøger lige at ridse alle hovedpersonerne op for dig, fordi det måske er meget længe siden, du sidst har læst om dem, og det er selvfølgelig også en ganske fin service, men det er først, da Ariana og Thomas bliver isoleret – næsten alene – på skolen, at det virkelig bliver hamrende spændende og dødromantisk.

Fascinerede følelsesbeskrivelser

Kate Brian vælter om sig med følelsesbeskrivelser, og jeg kan mærke hvert eneste pulsslag i Arianas krop, når Thomas flirter med hende, eller endnu bedre: begynder at røre ved hende. Sneen vælter ned over kollegiet, og spændingen stiger indendøre, hvilket jeg slet ikke havde troet Kate Brian kunne nå i denne enkeltstående forhistorie. Siderne tog hinanden, jeg glemte, at jeg læste på engelsk, og pludselig befandt jeg mig sammen med Thomas og Ariana. Så fascinerede og mange gange bedre end film!

Perfekt bog at begynde med, hvis du ikke tidligere har læst på engelsk

Det vil være synd at gå mere i detaljer med historien, fordi den er så speciel og vigtig, set i forhold til hele seriens plot. Jeg kan blot sige, at ‘Last Christmas’ er helt uundværlig, hvis du har læst resten af ‘PRIVATE’-serien, og det er en nem engelsk Young Adult-roman at begynde med, hvis du ikke tidligere har turdet læse engelske ungdomsromaner.

Der er ganske få fremmedord, så du behøver ikke at sidde og slå en masse ord op. Ofte kan du hoppe over de småting, du ikke forstår og alligevel vil du få en rigtig god oplevelse ud af historien. Og fordi du kender Kate Brians sprog fra de danske oversættelser, kan du også nemmere gætte dig til, hvad de engelske udtryk betyder på dansk.

Desuden er siderne fysisk små – det er virkelig en lille pocketbook, der næsten kan være i en lomme – og der er kun 263 sider. Men sidetallet glemmer du helt sikkert at holde øje med, når først historien bliver rigtig spændende.